Đukić Dejanović: Novi skupštinski saziv sa više žena

Izvor: Blic, 10.Mar.2012, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić Dejanović: Novi skupštinski saziv sa više žena

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će u sledećem skupštinskom sazivu biti više žena, ocenivši da one moraju biti zastupljenije na mestima na kojima se donose odluke kako bi njihov položaj u društvu bio bolji.

"U sledećem sazivu biće povećano učešće žena u Narodnoj skupštini na 33 odsto, zahvaljujući izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika", kazala je Đukić Dejanovićeva na Međunarodnoj konferenciji o ženskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << liderstvu u Beogradu.

Ona je istakla da žene kako bi poboljšale svoj položaj, moraju izraditi i razviti sopstvenu infrastrukturu i jačati žensku lidersku mrežu.

"Žena je resurs koji je društvo decenijama i vekovima neobazrivo zapostavljalo, a čijom afirmacijom se može menjati na bolje sam svet", kazala je predsednica srpske skupštine.

Prema njenjim rečima, da bi se to ostvarilo, potrebno je da na funkcijama gde se donose odluke, bilo da je reč o politici, ekonomiji, obrazovanju ili umetnosti, žene budu zastupljenije.

Slavica Đukić Dejanović je istakla da je uloga žena u svakom razvijenijem društvu nezamenljiva, navodeći da je stepen razvijenosti društva u direktnoj srazmeri sa zastupljenošću žena na odlučujućim pozicijama.

"U Srbiji se procenat žena na funkcijama u državnim institucijama kreće oko 22 odsto", ukazala je ona i navela da u svetu od 380 potencijalnih mesta za predsednika država ili vlada, svega 28 žena se nalazi na tim mestima.

Ona je ukazala da se uz ekonomsko jačanje društva jača i pozicija žena u tom društvu, navodeći pri tom da su žene u proseku za 16 odsto manje plaćene nego muškarci za isti stepen obrazovanja i za isti posao koji obavljaju.

Đukić Dejanovićeva je zaključila i da funkcija Srpsko-američke ženska liderske mreže, organizatora današnjeg skupa, jeste da podstiče najrazličitije oblike saradnje dve zemlje, sa ciljem stvaranja boljeg društva.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veća uloga žena u odlučivanju

Izvor: RTS, 10.Mar.2012

Na svim mestima gde se donose odluke žena treba bude zastupljenija, bilo da se radi o politici i ekonomiji ili drugim sferama života, kaže predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović. ..Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović ocenila je da je potrebno da na svim mestima gde...

Nastavak na RTS...

DEJANOVIĆEVA: ŽENE DA BUDU ZASTUPLJENIJE GDE SE ODLUČUJE

Izvor: Kurir, 10.Mar.2012

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da je potrebno da na svim mestima gde se donose odluke žena treba bude zastupljenija, bilo da se radi o politici i ekonomiji ili drugim sferama života...BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović...

Nastavak na Kurir...

"Trećina skupštine žene"

Izvor: B92, 10.Mar.2012

Beograd -- U sledećem sazivu Skupštine biće 33 odsto žena, dakle više nego do sada, rekla je predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović...To omogućuju izmene zakona o izboru narodnih poslanika koje je Parlament usvojio. Predsednica Parlamenta je, na međunarodnoj konferenciji o ženskom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.