Djelić: Švedska podržava Srbiju

Izvor: S media, 21.Okt.2009, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djelić: Švedska podržava Srbiju

Švedska podržava evropske integracije Srbije i nastaviće da pomaže njen ekonomski i demokratski razvoj, izjavili u Stokholmu potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić i švedska ministarka za međunarodnu razvojnu saradnju Gunila Karlson.

Posećajući da Švedska predsedava Evropskom unijom do kraja godine, Đelić je rekao da je sa Karlson razgovarao o mogućnosti da stupanje na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma bude na dnevnom redu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << jednog od narednih Samita EU.

Đelić je istakao da je Švedska među najvećim donatorima Srbije i da, preko svoje razvojne agencije, svake godine izdvaja 10 miliona evra bespovratne pomoći za razvoj lokalne infrastrukture, pomoć izbeglicama i brojne socijalne programe.

Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i činjenici da je prošle godine za gotovo dve trećine smanjila broj zemalja koje pomaže, Švedska je odlučila da nastavi da pomaže Srbiju, izjavio je Đelić.

On je rekao da je dogovoreno da Srbija do 9. decembra, kada će biti održan samit EU - Zapadni Balkan, pripremi dokument sa inicijativama koje bi EU podržala, posebno u domenu finansiranja infrastrukture i ekonomije znanja i inovacija.

Karlson je ocenila da je saradnja Srbije i Švedske u mnogim aspektima izvrsna, jer dve zemlje imaju dugoročnu saradnju i mnogo Srba živi u Švedskoj.

Karlson je istakla da je sa Đelićem razgovarala o ekonomskom oporavku i načinima kako da Švedska, kao i Srbija, prevaziđu krizu, pomognu ljudima koji nemaju posao i koji gube nadu.

Djelić: Učimo od Švedske

Božidar Đelić i švedski ministar za visoko obrazovanje i nauku Tomobas Kranc ocenili su da postoji mnogo prostora za unapređenje saradnje između dve zemlje.

Đelić je rekao da je napravljen dogovor da visoka naučna delegacija iz Srbije poseti Švedsku, a da istovremeno jedna delegacija iz te zemlje dođe u Srbiji kako bi se precizirali domeni u kojima postoji zajednički interes za saradnju.

"Mislim da ćemo, iako je to pitanje za same naučnike, u domenu biomedicine, energetike i informacionih tehnologija, naći najbolje mogućnosti za saradnju", istakao je Đelić.

Đelić je dodao da Švedska najviše u Evropi ulaže u znanje i nauku i Srbija mnogo može da nauči od ove skandinavske zemlje.

Đelić je rekao da će Kranc razmotriti predlog Srbije da Evropska unija formira Fond za inovacije Zapadnog Balkana koji bi omogućio da ideje naučnika iz tog dela Evrope ne ostanu samo u laboratorijama, već da nađu mesto na tržištu.

"Pitanja preslikavanja nauke u komercijalni proizvod nije samo problem Srbije, već i Švedske i cele Evrope", rekao je Đelić i napomenuo da cela Evropa mora snažnije da razvija veze između univerziteta i privrede.

Kranc je ocenio da Vlada Srbije ima veoma ambiciozne planove za unapređenje visokog obrazovanja i naučnih istraživanja.

"To je veoma dobro. Sve evropske zemlje imaju dobru agendu za reformu naučnog i obrazovnog sistema", rekao je Kranc.

Đelić je danas u Stokholmu razgovarao sa potpredsednicokm švedske Vlade i ministarkom za preduzetništvo i energetiku Mud Ulafson i ministarkom spoljne trgovine Evom Bjorling.

U ime Vlade Srbije, Đelić je položio venac na grob ubijenog švedskog premijera Ulofa Palmea.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić od sutra u poseti Švedskoj

Izvor: EMportal, 20.Okt.2009, 20:50

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić boraviće od 21. do 23. oktobra u radnoj poseti Švedskoj, saopšteno je iz vlade.

Nastavak na EMportal...

Đelić u trodnevnoj poseti Švedskoj

Izvor: EMportal, 21.Okt.2009

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić boravi od danas do 23. oktobra u poseti Švedskoj.

Nastavak na EMportal...

Đelić u poseti Švedskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2009

BEOGRAD/STOKHOLM - Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić boraviće od danas do 23. oktobra u radnoj poseti Švedskoj, saopšteno je iz vlade...Đelić će se sastati sa potpredsednicom švedske vlade i ministarkom za preduzetništvo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Švedska podrška Srbiji

Izvor: Mondo, 21.Okt.2009

Božidar Đelić i švedska ministarka za međunarodnu razvojnu saradnju izjavili su da će ova država pomoći ekonomski i demokratski razvoj Srbije.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.