Đelić: Skupština neće izglasati nepoverenje Vladi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Skupština neće izglasati nepoverenje Vladi

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da skupština neće izglasati nepoverenje vladi, da očekuje da će poslanici do kraja godine usvojiti budžet, a u subotu i Zakon o produženju važnosti pasoša.

"Vlada u strateškom smislu nije ugrožena", rekao je Đelić za B92 i naglasio da se uopšte ne razgovara o rekonstrukciji vlade čiji je cilj očuvanje radnih mesta u sledećoj godini.

On je izrazio očekivanje da će u subotu biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izglasan i zakon o produženju važnosti "plavog pasoša" i precizirao da je vlada, ako se to ne dogodi, spremila pravno rešenje tako da će pasoši važiti i do kraja sledeće godine.

Govoreći o podršci međunarodnih finansijskih institucija, on je naveo da su čelnici evropske banke investicija potvrdili 540 miliona evra za sledeću godinu za Koridor 10 i da je, uz 600 miliona evra garancija iz budžeta, predviđeno 250 miliona evra koji će biti upotrebljeni za likvidnost privrednog sistema Srbije.

Upitan o saradnji DS sa Srpskom naprednom strankom, Đelić je rekao da je naučio tokom osam godina da "nikada ne kaže nikada", ali da ne veruje da se to može dogoditi a da ne bude izbora, ocenivši da predstoji ukrupnjavanje političke scene.

Ili dogovor, ili povlačenje garancije

Na pitanje zašto vlada nije obelodanila nekoliko aneksa ugovora "Horgoš - Požega", Đelić je rekao da taj ugovor nije ni stupio na snagu i da koncesionar nije ispunio ni finansijske ni deo tehničkih uslova.

Ukoliko ne dođe do dogovora 1. januara mi povlačimo garanciju, to je 10 miliona evra", najavio je Đelić, ocenivši da je svima u interesu da se u nekoliko preostalih dana nađe zajednički jezik.

Ugovor o NIS-u do kraja godine

Upitan kada će biti potpisan ugovor o NIS-u sa Rusijom, Đelić je odgovorio da je bilo predviđeno da to bude završeno do kraja godine.

On smatra "da nije dovoljno uloženo truda da očuvamo zajedničku pregovaračku poziciju, koja ni na koji način nije smela da izađe u javnost".

On je istakao da se Srbija sporazumom koji će primenjivati od 1. januara obavezala da će liberalizovati tržište naftnih derivata najkasnije 1. januara 2012. godine.



Đelić je podsetio da je juče na samitu izvoznika određeno 600 miliona evra za likvidnost domaćeg privrednog sektora, a pre svega izvoznika, ocenivši da "ako ne prodamo robu", neće biti novca da se održi stabilnost dinara, kao i da je to prioritet.

Status - dogodine


Đelić je rekao da će od 1. januara početi primena Sporazuma o stabilizaciji, koji zasada nije odmrznut, ali da je Srbija dobila podršku 26 zemalja iz cele Evropske komisije.

On je ocenio i da je napredovala saradnja Srbije sa Haškim tribunalom i da, u slučaju da bude zaokružena, naša zemlja može, po Evropskoj komisiji, računati na status kandidata za članstvo u EU iduće godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Senić: Rekonstrukcija vlade nije izgledna

Izvor: Kurir, 17.Dec.2008, 20:37

BEOGRAD, 17. decembra (Tanjug) - Član Predsedništva G17 plus Vlajko Senić ocenio je danas da "nije izgledna" rekonstrukcija vlade, da će budžet Srbije za iduću godinu biti usvojen tokom naredne sedmice i da će parlament usvojiti zakon o produženju roka važenja pasoša. Senić, koji je i zamenik...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.