Izvor: B92, 29.Okt.2009, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija Skupštine u Holandiji

Hag -- Razgovori delegacija Skupštine Srbije i Parlamenta Holandije u Hagu bili su uspešni ali stavovi o saradnji s Hagom ostali različiti, kaže Dragoljub Mićunović.

"Mi smatramo da Srbija potpuno sarađuje s Tribunalom, a Holanđani misle da ta saradnja nije potpuna. Mislim da se tu brkaju saradnja i cilj", rekao je posle sastanka šef delegacije Srbije Dragoljub Mićunović.

On je objasnio da svi ciljevi Tribunala nisu ispunjeni dok se ne uhapse Ratko Mladić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Goran Hadžić, ali da to ne znači da Srbija ne sarađuje potpuno s Tribunalom u svim elementima isporučivanja optuženih do kojih dođe i uvidima u dokumenta.

Mićunović je kazao da o tome "svedoči i izveštaj glavnog tužioca Savetu bezbednosti UN".

Delegacija Skupštine Srbije je, po njegovim rečima, jednoglasno prenela holandskim domaćinima da Srbija pokazuje "maksimum volje i aktivnosti" da ostvari cilj u saradnji s Tribunalom.

Holandski poslanici su uzvraćali da cilj još nije ostvaren.

Mićunović je napomenuo i da je sagovornicima ukazao da vlasti Holandije imaju mogućnost da deblokiraju Prelazni trgovinski sporazum EU sa Srbijom, a da kasnije, ako žele, odlažu ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Time bi Srbiji ostavili vremena da okonča saradnju s Tribunalom.

Odluku o promeni stava Holandije, međutim, može doneti samo njen parlament, a ne odbori za spoljnu politiku i evropske integracije, sa čijim su se članovima danas sreli srpski poslanici, naznačio je Mićunović.

Kako je rekao, srpski i holandski poslanici su se tokom radnog ručka saglasili da Srbija napreduje u evropskim integracijama.

Naglašavajući da je važno nastaviti razgovore, Mićunović je kazao da je holandske poslanike pozvao u uzvratnu posetu Beogradu.

Delegacija Skupštine Srbije je sinoć razgovarala sa predstavnicima Ministarstva inostranih poslova Holandije. Postignuta je saglasnost da šef , ministar Maksim Ferhagen, poseti Beograd do kraja godine.

U delegaciji Skupštine Srbije u poseti Holandiji bili su i Nada Kolundžija, Laslo Varga, Nataša Vučković (Demokratska stranka), Branko Ružić (Socijalistička partija Srbije), Ivan Andrić (Liberalnodemokratska partija) i Donka Banović (Demokratska stranka Srbije).

Hapšenje Mladića pitanje poštovanja pravila

Šef spoljnopolitičkog odbora Parlamenta Holandije Henk Jan Ormel je, posle razgovora sa delegacijom Skupštine Srbije u Hagu, izjavio da su hapšenje Ratka Mladića i puna saradnja s Haškim tribunalom pitanja poštovanja pravila za proširenje Evropske unije.

Holandski parlament, po rečima Ormela, insistira na hapšenju Mladića "ne zato što imamo nešto protiv Srbije, nego zato što smatramo da pravila moraju biti poštovana, a jedno od tih pravila je puna saradnja s Haškim tribnalom".

"To je uslov ne zato što smo mi protiv Srbije, nego zato što su nas naši glasači izabrali da budemo striktni u primeni pravila za proširenje EU. Stoga, to nije ništa specijallno u slučaju Srbije. To bismo rekli bilo kojoj zemlji", izjavio je za Ormel, član vladajuće Demohrišćanske partije premijera Jana Petera Balkenendea.

Ocenjujući da je razgovor sa poslanicima iz Srbije bio "plodonosan", Ormel je kazao da su hapšenje Ratka Mladića i stabilnost u regionu bivše Jugoslavije "zajednički problemi".

"Utvrdili smo da imamo nekoliko zajedničkih problema. Jedan od tih problema je Mladić, a drugi je stabilnost u regionu u kojem je Srbija. Razmenili smo poglede u veoma prijatljeskoj atmosferi i siguran sam da moramo nastaviti sa razgovorima", rekao je Ormel.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mićunović:Razgovori uspešni, stavovi o Tribunalu različiti

Izvor: EMportal, 29.Okt.2009

Današnji razgovori delegacija Skupštine Srbije i Parlamenta Holandije u Hagu bili su uspešni, ali su njihovi stavovi o saradnji Beograda s Tribunalom u Hagu ostali različiti, izjavio je šef srpske delegacije Dragoljub Mićunović.

Nastavak na EMportal...

Ormel: Hapšenje Mladića je pitanje poštovanja pravila

Izvor: Večernje novosti, 29.Okt.2009

Šef spoljnopolitičkog odbora Parlamenta Holandije Henk Jan Ormel je danas, posle razgovora sa delegacijom Skupštine Srbije u Hagu, izjavio da su hapšenje Ratka Mladića i puna saradnja s Haškim tribunalom pitanja poštovanja pravila za proširenje Evropske unije

Nastavak na Večernje novosti...

Srpski parlamentarci sa holandskim kolegama

Izvor: RTS, 29.Okt.2009

Poseta delegacije srpskih parlamentaraca Holandiji, protekla u ubeđivanju holandskih kolega da ne blokiraju odmrzavanje SSP. Parlament Holandije ima odluku po kojoj bez hapšenja Ratka Mladića nema nikakvog odmrzavanja Sporazuma, izjavio Dragoljub Mićunović. ..Delegacija srpskog parlamenta razgovarala...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.