Danas presuda za pomaganje u ubistvu braće Bitići

Izvor: NaDlanu.com, 09.Maj.2012, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas presuda za pomaganje u ubistvu braće Bitići

BEOGRAD, 9. maja 2012. (Beta) - Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izreći će danas presudu optuženima Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću na ponovljenom sudjenju za pomaganje u ubistvu braće Bitići u Petrovom Selu, 1999. godine.

BEOGRAD, 9. maja 2012. (Beta) - Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izreći će danas presudu optuženima Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću na ponovljenom sudjenju za pomaganje u ubistvu braće Bitići u Petrovom >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << Selu, 1999. godine.U završnoj reči, zamenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković rekao je da je za krivično delo za koje se terete dvojica pripadnika MUP-a zaprećena kazna od najmanje pet godina zatvora i da je, s obzirom na okolnosti izvršenja, blaže kažnjavanje isključeno.Sudjenje za pomaganje u ubistvu Ilija, Agrona i Mehmeta Bitići, američkih državljana albanskog porekla, počelo je u novembru 2006. godine, a saslušano je 105 svedoka.Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u novembru 2010. godine prvostepenu presudu nekadašnjeg Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu po kojoj su Popović i Stojanović oslobodjeni optužbi i naložio ponovno sudjenje.Po optužnici, prvooptuženi Popović zvani "Pop" je 8. jula 1999. naredio drugooptuženom Stojanoviću da uhapsi braću Bitići nakon izlaska iz zatvora u Prokuplju gde su trojica braće odslužili kazne zbog ilegalnog ulaska u Jugoslaviju iz Albanije.Stojanović je, kako se navodi u optužnici, po naredjenju Popovića, potom braću Bitići sproveo do Nastavnog centra MUP-a Srbije u Petrovom selu gde ih je zatvorio, a sutradan, 9. jula 1999, u kasnim večernjim satima predao pripadnicima MUP-a Srbije koji su ih ubili.Braća Bitići su ubijeni metkom u potiljak, a njihovi posmrtni ostaci pronadjeni su 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom selu.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.