Dačić osudio kršenje primirja na istoku Ukrajine

Izvor: Blic, 03.Maj.2015, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić osudio kršenje primirja na istoku Ukrajine

Ivica Dačić osudio je danas kršenje primirja duž linije sukoba u istočnoj Ukrajini u poslednjih nekoliko dana i izrazio duboku zabrinutost zbog upotrebe teškog naoružanja i pojačanih borbi u Donjecku i Širokinu i oko tih oblasti, saopštio je OEBS.

Dačić je ponovo pozvao sve strane u sukobu da u potpunosti i bezuslovno poštuju primirje, okončaju sva neprijateljstva i sprovedu sve odredbe dogovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Minska, uključujući povlačenje teškog oružja.

"U ovom trenutku, od ključne važnosti je da prevlada politički proces i pozivam sve strane da ulože sve moguće napore radi postizanja tog cilja", kazao je Dačić.

On je ponovio svoju punu podršku aktivnostima posmatračke misije u Ukrajini i ukazao na važnost bezbednosti posmatrača te misije, podsećajući na nekoliko incidenata 1. i 2. maja u kojima su oni dovedeni u potencijalno opasne situacije na istoku Ukrajine.

"Odluku da se pošalje posmatračka misija u Ukrajinu jednoglasno je podržalo svih 57 članica. Posmatračima moraju biti omogućeni nesmetan pristup i garancije da će biti bezbedni i da njihov rad neće biti ometan", zaključio je Dačić.

OEBS je spreman i rešen da učini sve, u okviru svog mandata, da pomogne implementaciju sporazuma iz Minska za rešenje krize u Ukrajini, izjavio je Ivica Dačić u telefonskom razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

U razgovoru je zaključeno da je Paket mera za implementaciju sporazuma iz Minska, dogovoren 12. februara ove godine, šansa koju ne treba propustiti da bi se došlo do mirnog rešenja krize u i oko Ukrajine, zbog čega je neophodno da se sve strane pridržavaju preuzetih obaveza, saopšteno je iz srpskog ministarstva spoljnih poslova na čijem čelu je Dačić.

Dačić je dodao da očekuje da će se u okviru Trilateralne kontakt grupe naredne nedelje razgovarati o koracima koje je neophodno preduzeti da bi se intenzivirao politički proces za rešavanje krize, kao što je dogovoreno na sastanku ministarske Trojke OEBS-a 28. aprila u Beogradu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dačić osudio kršenje primirja na istoku Ukrajine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Maj.2015

Predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić osudio je danas kršenje primirja duž linije sukoba u istočnoj Ukrajini u poslednjih nekoliko dana i izrazio duboku zabrinutost zbog upotrebe teškog naoružanja i pojačanih borbi u Donjecku i Širokinu i oko tih oblasti, saopštio je OEBS...Dačić je ponovo pozvao...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.