Dačić: Nećemo biti sabirni centar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2015, 05:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nećemo biti "sabirni centar"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Berlinu da će Srbija imatio civilizovan odnos prema migrantima, ali da ne može da dozvoli da se pretvori u "sabirni centar" za migrante koji odatle više neće moći da idu ka Zapadnoj Evropi, saopšteno je iz tog ministarstva.

Dačić je, posle učešća na godišnjoj konferenciji ministara inostranih poslova Jugoistočne Evrope, u organizaciji "Aspen instituta Nemačka", ukazao da Evropska unija ni danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije izašla sa zajedničkim stavom u vezi ponašanja zemalja kada je reč o granicama.

"Da li EU podržava zatvaranje granica ili slobodan protok migranata? To je pitanje kojim ćemo se u situaciji kada sve druge zemlje, ukoliko do toga dođe, zatvore granice, baviti sami, Srbija i Makedonija", istakao je on.

Dačić je naveo da se na konferenciji raspravljalo i o evropskim integracijama, a bilo je i žustrih polemika.

"Ja sam morao da reagujem na izlaganje Hašima Tačija i Ditmira Bušatija koji su napali Srbiju zbog toga što je vođena, kako oni kažu, agresivna kampanja protiv prijema Kosova u Unesko", rekao je on.

Kako je objasnio, reagovao je zbog toga što smatra da bi Kosovo prvo trebalo da odluči da li uopšte želi da primenjuje Briselski sporazum i dogovore koji su tamo postignuti, jer suspenzija tog sporazuma ne postoji kao mogućnost.

Srbija je jasno odgovorila da nije vodila nikakvu agresivnu kampanju već je samo ukazivala na protivpravnu situaciju, a to da Kosovo bez dogovora sa Srbijom želi da postane član raznih međunarodnih organizacija, a samim tim i da uđe u sistem UN, iako UN nisu priznale Kosovo, rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači danas u Berlinu, ima seriju sastanaka sa viskom zvaničnicima EU

Izvor: Blic, 24.Nov.2015

Prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači je otputovao za Berlin gde će danas imati seriju sastanaka sa visokim zvaničnicima Nemačke, Evropske unije i regiona...Kako je saopšteno iz MIP-a Kosova Tači će učestvovati na sedmoj konferenciji ministara inostranih poslova...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.