Dačić: Guraju nas u ruski zagrljaj

Izvor: TvojPortal.com, 15.Feb.2012, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Guraju nas u ruski zagrljaj

/vesti online/ ”Evropa bi napravila veliku grešku ukoliko Srbija u martu ne dobije kandidaturu. Ako EU i Amerika ne razumeju naše stavove i uvek su na strani Albanaca, onda je normalno očekivati i da na vlast dođe politička opcija koja će se možda okrenuti Rusiji”, kaže zamenik premijera i prvi čovek MUP Ivica Dačić u sretenjskom intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << za ”Večernje novosti”.

Ivica Dačić: Mi padnemo u nesvest pre nego što velike sile sednu za naš sto
 


Novi ”dan D” u Briselu iščekujemo sa starom dilemom: gazimo Rezoluciju 1244 ili nema nastavka evroputa. Ima li izlaza?
- Očekujem da ćemo ga pronaći u dijalogu sa Prištinom. Moramo insistirati na očuvanju Rezolucije 1244 i asimetričnom predstavljanju KiM na regionalnim forumima. Ispod toga ne smemo da idemo.

Šta da se radi ako naša kandidatura opet ne prođe?
- Očigledno je da u narodu postoje velike simpatije prema Rusiji i da je sve veći pad popularnosti EU. Ako je njihov interes da srpski narod stalno ima osećaj da mu se čini nepravda, hajde sad da vidimo ima li višeg interesa od toga.

Koji je to viši interes?
- Šta bi, recimo, bilo da se u Srbiji izgradi ruska vojna baza? Da li bi to bio problem za SAD? Sigurno bi bio. A ja se pitam zašto bi bio kada ih je baš briga za Srbiju? Ali, mi ne znamo da pričamo na takav način sa velikim silama. Padnemo u nesvest pre nego što sednu za naš sto.

Vi biste Rusima ponudili bazu?
- Sto puta su me pitali svuda u Evropi i Americi za bazu u Nišu. Kažu: ”Pa, nije to valjda preteča vojne baze.” Ja ih pitam: ”A šta vi nudite?” Oni ćute. E, pa kad nešto budete nudili - javite se. Da nekome ne bi palo na pamet da Rusima ovde ponudi izgradnju vojne baze, onda EU i Amerika moraju da vode nepristrasnu politiku prema nama. Da Amerikanci imaju interes da napravimo veliki dogovor oko Kosova, naš interes bi možda bio da uđemo i u NATO. Ali, očigledno je da oni neće takav dil.
Opsirnije
 

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.