Cerić: Dodika i njegove mentore proglasiti nepoželjnim

Izvor: Blic, 20.Dec.2011, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cerić: Dodika i njegove mentore proglasiti nepoželjnim

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je Srni u Novom Sadu da se iskreno nada da poglavar Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić nije zatražio da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik bude proglašen personom non grata u islamskim zemljama, ocenivši da su takve izjave stravične i apsolutno neprihvatljive.

"Nisam pročitao pismo Cerića, ali se iskreno nadam da tako nešto Cerić nije rekao, niti napisao. Ali mogu reći da svako ko na takav način preti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u današanja vremena, onda je jednostavno pogrešio prostor na kom postoji i živi. Nešto tako stravično, apsolutno je neprihvatljivo i, ponavljam, nadam se da to Cerić nije izrekao", rekao je Tadić.

Reis ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić uputio je pismo ambasadama islamskih zemalja u Sarajevu u kojem je predložio da Miloradu Dodiku i njegovim zaštitnicima i mentorima u Beogradu uskrati gostoprimstvo, saopštila je Informativna služba Rijaseta te verske zajednice.

Cerić je, kako se navodi, zatražio da se Dodik i njegovi mentori proglase nepoželjnim osobama u tim zemljama zbog širenja islamofobije, netolerancije i mržnje prema muslimanima i vrednostima islama.

Pismo je poslato ambasadama Egipta, Turske, Indonezije, Irana, Katara, Kuvajta, Libije, Malezije, Pakistana, Palestine i Saudijske Arabije.

U pismu se ističe da izazivanje verske netrpeljivosti koja dolazi od Milorada Dodika prema Bošnjacima zbog njihove vere islama može rezultirati novim genocidom i predlaže se da vlade tih zemalja "proglase Milorada Dodika i njegove zaštitnike i mentore, posebno one iz Beograda, nepoželjnim osobama, personama non grata".

Razlog za to su, kakok se navodi, Dodikove izjave kojima se širi i "podstiče islamofobija, netolerancija i neprijateljstvo prema islamu i muslimanima."

Naglašava se i da muslimani Bošnjaci očekuju da relevantni politički faktori i islamske zemlje prepoznaju, osude i zaustave opasnu, destruktivnu i antičovečnu politiku Milorada Dodika, te se izražava uverenje da islamske zemlje imaju obavezu da "zaštite islam i islamske vrednosti od kompromitacije i vređanja i pokažu da protagonisti takvih postupaka nisu dobrodošli i prihvatljivi partneri", navodi se u saopštenju koje je prenela muslimanska agencija MINA.

Dodik se u dva dana dva puta našao na udaru Rijaseta Islamske zajednice u BiH zbog, kako se tvrdi, zloupotrebe islamskih termina, posebno termina "šerijat".

Dodik: Cerić me stavlja na listu za odstrel

Predsednik RS Milorad Dodik ocenio je da saopštenje IZ u BiH predstavlja isključivo političke stavove koji nemaju veze sa islamom.

"To što me stavljaju na listu odstrela pozivajući radikalni deo muslimanske populacije, motivisano je činjenicom da ne prolazi priča o genocidu u Srebrenici i 'srebrenizaciji' Srba", rekao je Dodik.

On je istakao da se u februaru organizuju izbori za novog poglavara Islamske zajednice u BiH i da je u Sarajevu politički najproduktivnije izazvati sukob sa predsednikom RS.

Povezane vesti: Rijaset IZ BiH trazi da se Dodik proglasi personom non grata Ambasada SAD zabrinuta zbog izgradnje džamije u Livnu Cerić: Islamska zajednica nije zaboravila doprinos Dodika IZ BiH: U Karađorđevu se nije smelo govoriti o Islamskoj zajednici

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cerić: Dodik i njegovi mentori - persone "non grata"!

Izvor: S media, 20.Dec.2011

Reis ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić uputio je pismo ambasadama islamskih zemalja u Sarajevu u kom je predložio da Miloradu Dodiku i njegovim zaštitnicima i mentorima u Beogradu uskrati gostoprimstvo, saopštila je Informativna služba Rijaseta te verske zajednice...Cerić...

Nastavak na S media...

Cerić: Dodik "persona non grata"

Izvor: RTS, 20.Dec.2011

Poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić pozvao ambasadore islamskih zemalja u Sarajevu da uskrate gostoprimstvo predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Nastavak na RTS...

Cerić: Dodika za personu non grata

Izvor: B92, 20.Dec.2011

Sarajevo -- Reis Mustafa Cerić pisao je ambasadorima muslimanskih zemalja u Sarajevu da Dodika i njegove, kako je naveo, mentore iz Beograda, proglase personama non grata...Vrhovni poglavar muslimana, koji je dva puta ove sedmice prozivao predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog zloupotrebe...

Nastavak na B92...

Dodik: Cerić me stavio na listu za odstrel

Izvor: Blic, 21.Dec.2011, 03:05

BANJALUKA - Reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić uputio je pismo ambasadama islamskih zemalja u Sarajevu u kojem je predložio da predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i “njegovim zaštitnicima i mentorima u Beogradu uskrate gostoprimstvo”. Cerić je zatražio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.