CPC traži da se reši njen status

Izvor: Blic, 01.Feb.2012, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CPC traži da se reši njen status

Kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) zatražila je danas od najviših crnogorskih zvaničnika da reše status te verske zajednice i zajedno sa tim, kako je saopšteno, crnogorsko pravoslavno pitanje.

CPC je zatražila od predsednika države Filipa Vujanovića, Skupštine Ranka Krivokapića i Vlade Igora Lukšića da, kako se navodi, pristupe pravednom rešavanju statusa CPC, a time i crnogorskog pravoslavnog crkvenog pitanja.

U saopštenju se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je, za rešavanje položaja CPC, potrebno tu versku zajednicu ugraditi kao tradicionalnu, domicilnu, samostalnu i istorijsku crkvu Crne Gore i crnogorskog pravoslavnog naroda u najviša zakonska dokumenta države.

U CPC smatraju da treba izvršiti restituciju crkvene imovine od 1918. godine tako da crnogorskoj državi, crkvi i narodu bude vraćena sva njihova imovina koja im je, kako su naveli, neotuđivo pripadala do nasilnog ukinuća.

CPC je zatražila i poništenje odluke Velike Podgoričke skupštine iz 1918. godine o ujedinjenju Crne Gore i Srbije.

Lukšić se ranije založio za objedinjavanje Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i za pokretanje dijaloga na tu temu.

Upitan kada će vlada Crne Gore potpisati ugovor sa Pravoslavnom crkvom, on je kazao da za to postoje dve opcije, s obzirom na podeljenost pravoslavne zajednice na pristalice Srpske pravoslavne crkve (SPC) i kanonski nepriznate CPC.

"Jedna opcija je da se razmotri mogućnost sklapanja dva ugovora i druga, koja je meni mnogo bliža, da se pravoslavna zajednica ne tretira kao podeljena već da se pristupi dijalogu u cilju premoštavanja razlika i stvaranja uslova da Pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude objedinjena", naveo je Lukšić. Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić poručio je ranije da nije moguć dijalog SPC sa kanonski nepriznatom CPC.

Džomić je istakao da je dijalog uvek dobar, ali dijalog sa raščinjenim licima koja su isključena iz crkve apsolutno nije moguć.

Tema crkvenog pitanja u Crnoj Gori ponovo je aktuelizovana nakon što je Lukšić početkom sedmice potpisao ugovore o uređenju odnosa od zajedničkog interesa Vlade sa Islamskom i Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori. Crnogorski premijer je u junu prošle godine potpisao u Vatikanu temeljni ugovor Crne Gore i Svete stolice, kojim se reguliše odnos te zemlje sa Katoličkom crkvom.

Iz SPC je poručeno da je za nju jedino prihvatljiv ugovor sa Crnom Gorom koji sadrži isti obim prava kao i sporazum koji je ta država ranije potpisala sa Rimokatoličckom crkvom.

Povezane vesti: Amfilohije pozvao pravoslavce u Crnoj Gori na ujedinjenje Dva badnjaka u Crnoj Gori Brajović: SPC da se registruje u MUP-u Crne Gore Tužba SPC Strazburu CPC traži da se o tužbi Srbije izjasni predsednik Vujanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.