Bubalo: Do kraja godine Srbija će parafirati sporazum sa EU

Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bubalo: Do kraja godine Srbija će parafirati sporazum sa EU

Srpski ministar trgovine i turizma Predrag Bubalo izjavio je u Čačku da očekuje da će Srbija do kraja godine parafirati, a sledeće godine i potpisati sa Evropskom unijom (EU) Sporazum o asocijaciji i pridruživanju.

Gostujući na TV Ccačak, on je u četvrtak uveče rekao da će iduće srede pregovarač EU imati sastanak sa Savetom za pridruživanje Srbije, koji čine svi ministri i da očekuje "povoljne" vesti sa tog sastanka.

Bubalo je, međutim, ocenio da neke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najave o mogućem eventualnom odlaganju potpisivanja tog sporazuma i "pritisci" na Republiku Srpsku (RS) nisu slučajni u ovom momentu, već da su "orkestrirani" i vezani sa pregovore oko statusa Kosova.

Prema njegovim rečima, mere koje je u BiH uveo visoki predstavnik Miroslav Lajčak, svojevrsni su pritisak na rešavanje statusa Kosova i udaljavanje od Dejtonskih principa.

Bubalo, koji je i visoki zvaničnik Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice, istakao je i da je obaveza Vlade Srbije da podrži rukovodstvo RS u borbi za poštovanje principa Dejtonskog sporazuma i postojećeg Ustava BiH.

On je rekao još da će na narednoj rundi pregovora Beograda i Prištine u Beču, koja je zakazana za 5. novembar, učestvovati predsednici Srbije i vlade, Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

Dodao je da, međutim, ne očekuje da će se do 10. decembra naći kompromisno rešenje za status Kosova i da postoji "opasnost" od nekih jednostranih mogućih rešenja tog statusa.

"Ne možemo da predupredimo neke odluke koje mogu da se dese, ali moramo na sve da budemo spremni i da imamo odgovor na sve situacije," rekao je Bubalo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.