Izvor: Kurir, 04.Apr.2012, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće potrebno da budemo vredni i hrabri

Vlada Srbije i stranke, pojedinci i nosioci državnih funkcija imaju zadatak da obezbede stabilan politički ambijent koji pospešuje pregovore, a ne ambijent koji nas uvodi u konfikte u regionu i konfliktne procese sa EU, rekao je predsednik Srbije

BEOGRAD - Sastanak stručne grupe Koordinacionog tela za proces pristupanja EU, na kojem učestvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << predsednik Boris Tadić i generalni direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino, počeo u Palati Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da Vlada Srbije i stranke, pojedinci i nosioci državnih funkcija imaju zadatak da obezbede stabilan politički ambijent koji pospešuje pregovore, a ne ambijent koji nas uvodi u konfikte u regionu i konfliktne procese sa EU.

"To je zadatak svih koji će narednih godina upravljati Srbijom, to je zadatak koji treba da mobiliše svakog učesnika u političkom procesu", naglasio je Tadić.

Biće potrebno da budemo vredni i hrabri i da tražimo sveobuhvatno rešenje za KiM, naveo je Tadić.

"Nastaviću da ubeđujem evropske partnere da je to korisno i za EU. Ovo društvo ulazi u epohu pregovaranja, bržeg menjanja, ubrzanog procesa reformi", kazao je Tadić.

Pred socijalnom mobilizacijom

On je naveo da se nalazimo pred socijalnom mobilizacijom koja podrazumeva novi angažman Kancelarije za evropske integracije, ali i da svi delovi našeg društva koji mogu da doprinesu promenama treba da daju svoj udeo.

"Ovo predstavlja početak novog načina rada, nema dileme da ovaj skup označava instituciju koja je stvarana kroz proces pregovaranja sa EU i da je administrativno osnažen", naveo je Tadić.

On je precizirao da je ovo nova etapa koja treba da objedini sve potencijale društva, a da je suština pregovora o članstvu u EU i svih dosadašnjih etapa u menjanju srpskog društva.

"Ovo društvo je kvalitativno i sociološki drugačije nego ono pre četiri godine. Naše društvo je bilo konfliktno, bremenitio sukobima, pretnjama i našiljem, ponekad nismo svesni onoga što imamo. Mi danas nismo društvo konflktnog potencijala i to je suštinsko dostignuće reformi Kancelarije koju je vodila Milica Delević", kazao je Tadić.

Konstatujući da će pregovarački proces biti bremenit mnogim iskušenjima, Tadić je izjavio da je lično optimista, imajući u vidu postignuto, jer, kako je kazao, Srbija je i do sada imala specifičnost da je pregovarala sa EU u vrlo kompleksnim okolnostima.

"Mi nismo pošli od uobičajenih polaznih tačaka, nismo pošli od nule već od socijalnog minusa i prešli veći put nego druga društva koja su došla do statusa kandidata. To znači da smo osnažili naše kapacitete i potencijale za proces pregovora", naveo je Tadić.

Tačka ubrzanja ka onome što obezbeđuje bolji život

Predsednik Srbije je dodao da suštinsko pitanje ispred nas nije koliko nam vremena treba već koliko ćemo kvalitetno izvršiti reformu društva, koliko ćemo biti u stanju da svaki deo naše administracije bitno reformišemo.

"Svaki deo našeg društva treba da bude tačka ubrzanja ka onome što obezbeđuje bolji život građanima. Kancelarija za pregovore mora da aktivira svaki pojedinačni deo naše zajednice i da se krene u proces selektovanja onih koji mogu da učestvuju u pregovorima kako bi ti pregovori bili uspešni", rekao je Tadić i podvukao da "nema nikog ko umesto nas može da završi taj posao".

Podsećajući da je bilo veliko kreativno uzbuđenje raditi na reformama u protekle četiri godine, bez obzira što građani često pružaju otpor reformama, jer, kako je kazao "reforme podrazumevaju da se radi a ne lenstvuje, ne da se ide na godišnje odmore jer su godišnje odmore potrošile generacije pre nas".

Nameravam da ostanem predsednik Srbije

Tadić je istakao da je  ovo  vreme fokusiranog rada  i dodao:

"Moramo i o Kosovu da pregovaramo sa drugačijom kreativnošću nego oni pre nas. Biće to kompleksni pregovori sa evropskim partnerima".

Ne znam da li ću i sutra biti predsednik, rekao je na kraju Tadić, a onda dodao:

"Ali sam nameran da to budem ponovo kako bismo nastavili ovaj proces".

"Srbiji su potrebni ljudi koji žele iza sebe da ostave dela, koji to rade ne zbog slave već zbog dela, ne da bi nešto postali već da bi nešto postigli", kazao je Tadić.

Naveo je i da od prijatelja u EU očekujemo podršku, da ne očekujemo da nam gledaju kroz prste, jer, kako je rekao, navikli smo da idemo težim putem evrointegracija nego neke druge zemlje.

Podsetio je da i danas ima onih koji kažu da Srbija treba da sebe zamrzne u procesu evrointegracija, da su neke zemlje proces pregovaranja vodile pet godina, neke oko sedam, neke više od deceniju, ali je dodao da misli da je Srbija zemlja koja može između pet i sedam godina da vodi pregovarački proces.

"Biće potrebno da budemo vredni i hrabri da tražimo sveobuhvatno rešenje za KiM. Nastaviću da ubeđujem evropske partnere da je to korisno i za EU. Ovo društvo ulazi u epohu pregovaranja, bržeg menjanja, ubrzanog procesa reformi", najavio je Tadić i dodao da će biti potrebno da izgradimo adaptivne potencijale kako bismo izdržali proces reformi.

"Ali samo oni koji izdrže taj proces moći će da u budućnosti budu konkurentni i kompetitivni", zaključio je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić i direktor Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino učestvuju na sastanku stručne grupe za proces pristupanja EU, na kome se govori o narednim koracima Srbije na putu evrointegracija.

Na sastanku, koji se održava u Palati Srbija, predstavljaju se dosadašnja iskustva i analize predstojećih aktivnosti u pristupanju Uniji sa ciljem da se Srbija što pre pripremi za pregovore o ulasku u EU, najavila je Kancelarija za evropske integracije.  Nakon sastanka, u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta i Kancelarije za evropske integracije biće održan i okrugli sto pod nazivom "Pregovori za pristupanje Srbije EU – prilika za učešće u promenama".

Na skupu će o toj temi sa predstavnicima civilnog sektora razgovarati Stefano Sanino, a najavljeno je i obraćanje predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović, direktorke Kancelarije za evropske integracije Milice Delević, Zaštitnika građana Saše Jankovića i predsednika Privredne komore Srbije Miloša Bugarina.

Sanino: Unaprediti odnose s Prištinom

Zvaničnik Evropske komisije Stefano Sanino izjavio je da će za otvaranje pristupnih pregovora Srbije i EU biti neophodno da Srbija nastavi reforme i da unapredi odnose sa Prištinom.

"Potrebni su dalji napori ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom", rekao je Sanino na sastanku stručne grupe Koordinacionog tela za proces pristupanja EU u Palati Srbija.

Sanino koji je generalni dirketor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje, rekao je da je dodeljivanje statusa kandidata za člantvo u EU važan korak u pridruživanju Srbije, ali da "još u mnogim oblastima" treba dalje raditi. On je posebno naveo reformu državne administracije i završetak reforme sudstva.

Zvaničnik Evropske komisije je ocenio da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU vrlo važan politički signal zahvaljujući kome Srbija ulazi u novu fazu integracija. On je istakao da je to zajedničko putovanje u kome Srbija ima podršku evropskih institucija.

"Dodeljivanje statusa kandidata je snažan signal Srbiji da je za građane i vlade zemalja EU ona dobrodošla", dodao je.

Sanino je posebno istakao ekonomske koristi pridruživanja i kandidature za članstvo, pre svega kao podsticaj investicijama i otvaranju radnih mesta. Status kandidata omogućiće Srbiji i da prisustvuje nekim sastancima tela EU, uključujući i sastanku ministara finansija i ekonomije 15. maja, dodao je Sanino.

Delevićeva: Srbija već ima formiranu strukturu

Direktorka vladine kancelarije za evropske integracije Milica Delević je rekla da Srbija već ima formiranu strukturu za pregovore o članstvu koja je formirana već posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Delević je ponovila da je Nacionalni plan integracije u protekle četiri godine ispunjen 80 odsto, a na nivou zakona 89 odsto.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.