Bez para iz Evropske unije

Izvor: BKTV News, 12.Mar.2012, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez para iz Evropske unije

Dobijanje statusa kandidata u finansijskom smislu Srbiji neće doneti nikakav boljitak, jer svežeg novca u skorije vreme neće biti. Iako je vlast uporno govorila o novim sredstvima iz pretpristupnih fondova EU, prema rečima Ognjena Mirića, zamenika direktora Kancelarije za evropske integracije, u narednih godinu i po Srbija neće moći da očekuje dodatna sredstva.
- Za Srbiju je iz IPA fondova u ovom periodu namenjeno 1,4 milijardi evra, dok je ceo IPA budžet za zemlje kandidate >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i potencijalne kandidate 11,4 milijardi evra – rekao je Mirić, i dodao da bi Srbija mogla da očekuje više novca tek od 2014.
Slobodan Samardžić, profesor FPN-a i potpredsednik DSS-a, kaže da je ova stranka na to  ukazivala u poslednjih godinu dana.
- Novog, svežeg novca uopšte neće biti, jer je fond iscrpljen. On ima para koliko ima, i on će svoje poslovanje završiti sa nulom. Naši su krili tu činjenicu, jer su vodili propagandu da ćemo preko fondova imati materijalnu korist od kandidature – rekao je Samardžić.
Prema njegovim rečima, priča o tome kako se sada zbog kandidature stvara bolji ambijent za strana ulaganja predstavlja prašinu koja se građanima baca u oči.
Zoran Babić, poslanik SNS-a i član skupštinskog Odbora za razvoj i ekonomske odnose sa inostranstvom, ističe da mi kao društvo i sistem nismo institucionalno spremni za pretpristupne fondove.
- Mi kao država treba da delegiramo projekte, a tih projekata nema. Ne može samo da se ispruži ruka, bez ikakvog projekta. Ono što mene, i kao političara i kao građanina vređa, jeste stalna zamena teza i predstavljanje članstva ili kandidature za članstvo u EU kao znak jednakosti samo sa sredstvima pretpristupnim fondovima. Niko nema novca za bacanje, da ga daje društvu koje ima korumpiranu vlast, kakva imamo mi sada u Srbiji – rekao je Babić.
Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, tvrdi da je, što se tiče samog pristupanja Uniji, infantilno podgrevati očekivanja da će se pojaviti neki Deda Mraz, koji će finansirati priličan stepen nerada i javašluka, kakav postoji danas u Srbiji.
Prednost koju dobijamo ulaskom u EU jesu institucije, koje su sigurno bolje od naših, i ulazak na veće tržište. To su kriju pravi dobici, a ne to što će nam neko iz Brisela udeliti milijardu godišnje. EU je uređen sistem, oni imaju svoje budžete i mimo toga ne mogu da idu – rekao je Stevanović.
Izvor: Pravda
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.