Bez alergije na Srbiju u EU

Izvor: B92, 09.Jun.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bez 'alergije 'na Srbiju u EU"

Beograd -- Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je danas da evropski put Srbije neće naneti štetu tradicionalno bliskim odnosima dve zemlje.

On je dodao da Rusija nema ništa protiv evrointegracije Srbije.

"Ne osećamo nikakvu 'alergiju' prema ulasku Srbije u EU. Radićemo na tome da evropske integracije Srbije ne nanesu štetu nasim odnosima koji su već vekovima bliski", kazao je Konuzin.

On je, otvarajući međunarodnu konferenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Evropska bezbednost u svetlu izbora 2012" ponovio da će Rusija i ubuduće podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i podsetio da su takav stav potvrdili nedavno, tokom posete Beogradu, ruski premijer Vladimir Putin i šef diplomatije Sergej Lavrov.

"Naš stav je isti kao stav Srbije: kosovski proces mora biti rešen u skladu s međunarodnim pravom koje je definisano rezolucijom 1244 i samo UN mogu o tome da odlučuju", kazao je Konuzin.

Govoreći o predlogu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da se Srbija priključi Organizaciji Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), Konuzin je ocenio da bi to išlo u prilog Srbiji.

"Takav ugovor nije protiv NATO, već je u cilju zajedničkih interesa opšte bezbednosti", objasnio je ruski ambasador.

On je istakao da se u Skupštini Srbije vodi diskusija o tome da Srbija dobije status posmatrača u Skupštini ODKB i dodao da u tome "ništa nije sporno".

Članstvo u tom ugovoru, pojasnio je Konuzin, garantuje bezbednost svih članica nezavisno od učešća u raznim savezima.

"Uključivanje u ODKB odrazilo bi neutralni i viševektorski karakter politike Srbije", naveo je diplomata.

Konuzin se dotakao i pitanja protivraketne odbrane i rekao da je Rusija spremna na razgovore u vezi sa evropskom protivraketnom odbranom.

"Ne sme se ispustiti šansa da promenimo Evropu nabolje kao što smo je ispustili početkom devedesetih", poručio je ruski ambasador.

Na konferenciji "Evropska bezbednost u svetlu izbora 2012" koja se održava u Sava centru u organizaciji Beogradskog foruma, učestvuju i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić i više poslanika i eksperata iz nekoliko zemalja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija u novom bezbednosnom savezu?

Izvor: Šumadija Press, 09.Jun.2011

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je danas da Rusija nema ništa protiv evrointegracije Srbije i da evropski put Srbije neće naneti štetu tradicionalno bliskim odnosima dve zemlje.

Nastavak na Šumadija Press...

Srbija mora ući u bezbednosne organizacije!

Izvor: S media, 09.Jun.2011

Učesnici medjunarodne konferencije "Evropska bezbednost u svetlu izbora 2012." izneli su danas različite stavove o načinima za poboljšanje evropske bezbednosti, pri čemu su se neki založili za razgovore i traganje za kompromisom sa zapadnim silama, dok su drugi bili mišljenja da zemlje poput...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.