Barozo: Beograd zaslužuje status kandidata

Izvor: Blic, 01.Mar.2012, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo: Beograd zaslužuje status kandidata

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas da Srbija zaslužuje status kandidata za članstvo u EU.

"Srbija zaslužuje status kandidata, jer je ispunila obaveze koje smo tražili. Sa naše tačke gledišta, lideri evropskog bloka treba da Beogradu odobre status kandidata", rekao je Barozo, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

Ministri spoljnih poslova EU odlučili su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << juče da preporuče Evropskom savetu da na dvodnevnom samitu, koji počinje sutra, dodeli Srbiji status kandidata.

Ministri EU trebalo je juče da donesu odluku o statusu za Srbiju, a da je potvrdi Savet EU na nivou šefova država ili vlada članica. Umesto odluke, ministri su doneli preporuku.

Diplomate navode da je šef rumunske diplomatije Kristijan Đakonesku na sastanku iznenada zahtevao nove garancije za manjine u Srbiji, posebno za vlašku zajednicu.

Zvaničnici iz Bukurešta insistiraju na tome da su Rumuni u Srbiji izloženi pritisku da preuzimaju identitet Vlaha i da im je zabranjeno da na svom jeziku pohađaju nastavu, odlaze u crkvu i da imaju svoje medije.

Predsednik Srbije Boris Tadić odbacio je optužbe kao neopravdane. Rumunski zvaničnici svojim postupkom izazvali su spekulacije da Bukurešt samo reaguje u znak protesta zbog odlaganja pridruživanja ove zemlje Šengenskoj zoni.

Rumunski ministar za ekologiju Laslo Borbeli rekao je za lokalne medije da veruje da je reč o taktičkom stavu povezan sa Šengenom a ne "iznenadna briga za vlašku zajednicu u Srbiji".

On je naglasio da je ponekad dobro podsetiti da je Rumunija velika zemlja i to sedma po veličini u EU i da se u skladu s tim ponekad mora i delovati. Međutim, neimenovani diplomata iz Brisela predvideo je da Bukurešt svojim postupkom neće ništa postići naglašavajući da je reakcija ministara bila "veoma kritička".

Povezane vesti: Rumunska poslanica u EU: Uslovljavanje Srbije je protivno evropskom duhu Rumunski ministar: Nije reč o blokadi već o garancijama Kraj maratonske rasprave: I Rumunija potpisala preporuku za kandidaturu Srbije Pusić: Prenećemo susedima svoja iskustava Van Rompej: Sastanak s Tadićem potvrda predanosti EU

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.