Alijansa železnica kreće 1. oktobra

Izvor: B92, Tanjug, 17.Avg.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alijansa železnica kreće 1. oktobra

Beograd -- Prvi voz zajedničke železničke Alijanse Srbije, Hrvatske i Slovenije trebalo bi da krene balkanskim prugama 1. oktobra.

Ministar Milutin Mrkonjić najavio je za B92 da bi u narednih desetak dana do kraja avgusta trebalo da budu precizirani detalji funkcionisanja zajedničkog preduzeća.

Teretnom vozu od Ljubljane od Istanbula danas je potrebno oko 60 sati. Međutim, kada od jeseni njegov put zajednički budu organizovali Srbi, Hrvati i Slovenci, tu rutu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će prolaziti za 40 sati.

Zajedničko železničko preduzeće omogućiće da teret brže prolazi policijske, carinske i sanitarne kontrole u sve tri zemlje. U Srbiji je već organizovana jedna služba u okviru policije koja će to objediniti.

"Velikih zadržavanja na granicama više neće biti i to je suština. Dovoljno je reći da danas na koridoru 4 Mađarska Bugarska rumunije ima 7000 vozova, a na koridoru 10 oko hiljadu vozova. Ako bismo skraćenjem vremena putovanja kroz ove tri zemlje uspeli da privučemo barem 2000 hiljade vozova više imali bismo neto devizni priliv značajniji i veći nego što ga imamo danas", kaže Mrkonjić.

U narednih desetak dana, kako tvrdi ministar Mrkonjić, biće precizirana struktura preduzeća, koliki će procenat koja zemlja uložiti, kao i kako će se rasporađivati ostvarena dobit.

"Ja očekujem da će prvi voz krenuti već prvog oktobra.. Imamo još mesec i po dana. Efikansost tima koji to radi je velika sada ne vidim problem da preduzeće počne da radi. Naravno preduzeće će živeti od svoga rada, mi ćemo izdvajati procenat od toga što predizeće zaradi za njih, a ostalo ćemo davati naravno našim železnicama", kaže ministar Mrkonjić.

Mrkonjić veruje da će do kraja sledeće godine Srbija osetiti blagodeti zajedničkog posla, kada bi, prema njegovoj računici, Srbija trebalo svoj devizni priliv da uveća za 50 miliona evra.

Vest o zajedničkom železničkom preduzeću je, prema rečima Milivoja Miletića iz Privredne komore Srbije, obradovala privrednike.

"Svaka ovakva vrsta libaralizacije, pošto doprinosi smanjenju trpškova dodatno će motivistai investirore da investiraju u naš reigon", podseća on.

Zajednički projektat tri zemlje trebalo bi opet da obezbedi železnicama da preizmu primat u prevozu roba, pošto je ovaj način transport, iako jeftiniji od drumskog, na Balkanu upravo zbog sporosti izgubio svoj značaj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro vozovi na zajedničkoj pruzi

Izvor: RTV Pink, 17.Avg.2010

. . . Prvi voz zajedničke železničke Alijanse Srbije, Hrvatske i Slovenije trebalo bi da projuri balkanskim prugama prvog oktobra.

Nastavak na RTV Pink...

Prvi voz zajedničkog preduzeća kreće 1. oktobra

Izvor: Blic, 17.Avg.2010

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je danas da će prvi voz zajedničkog železničkog preduzeća Srbije, Hrvatske i Slovenije najverovatnije početi da saobraća od 1. oktobra. ..Mrkonjić je kazao Tanjugu da će narednih dana biti poznato koliko će svaka zemlja uložiti u zajedničko...

Nastavak na Blic...

Železnička Alijansa Srbije, Hrvatske i Slovenije kreće 1. oktobra

Izvor: Poslovni magazin, 17.Avg.2010

Prvi voz zajedničke železničke Alijanse Srbije, Hrvatske i Slovenije trebalo bi da krene balkanskim prugama 1. oktobra, kaže ministar Milutin Mrkonjić. Do kraja avgusta bi trebalo da budu precizirani detalji funkcionisanja zajedničkog preduzeća.Teretnom vozu od Ljubljane od Istanbula danas je...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.