ALBANCI NAZIVAJU ULICU PO TERORISTI

Izvor: Kurir, 08.Feb.2012, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALBANCI NAZIVAJU ULICU PO TERORISTI

Odluka albanske većine u opštini Bujanovac da ukine nazive ulica po caru Lazaru, vojvodama Mišiću, Putniku i Stepi, Dositeju Obradoviću i ostalim srpskim velikanima neće proći! Ovo je juče poručio Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu ...

BEOGRAD - Prst u oko!

Odluka albanske većine u opštini Bujanovac da ukine nazive ulica po caru Lazaru, vojvodama Mišiću, Putniku i Stepi, Dositeju Obradoviću >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i ostalim srpskim velikanima neće proći! Ovo je juče poručio Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednik Koordinacionog tela za opštine Medveđa, Bujanovac i Preševo. On je odluku odbornika albanskih partija o preimenovanju naziva ulica nazvao glupošću!

- To je provokacija i jedna u nizu besmislenih akcija u Bujanovcu. Mi imamo svoju politiku, s kojom ćemo nastaviti - rekao je Marković.

Odluka albanske većine da se ulice, umesto po srpskim velikanima, ubuduće zovu po „borcima za albansko buđenje“ ministar Marković ocenjuje kao skandaloznu. Posebno je zanimljivo što je, između ostalih, izglasano da jedna ulica nosi ime Fatmira Ibišija iz Gnjilana, koji je kao pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa februara 2000. izveo teroristički napad kod sela Končulj, u kom je jedan srpski policajac ubijen, a tri teško ranjena.

- Dok sam ja ministar, neću dozvoliti takve promene naziva ulica. Oni su to znali i pre nego što su glasali, a to su uradili ne s namerom da promene naziv ulica, već da zadovolje neke svoje sitne interese i reše unutarpartijske obračune.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi kaže da će albanska većina insistirati na promeni naziva ulica uprkos odluci Markovića.

- Ne znam da li Marković zna da je odluci Skupštine Bujanovca prethodila inicijativa da se promeni 18 naziva ulica u kojima žive isključivo Albanci. S tom inicijativom saglasili su se svi srpski odbornici, pa čak i odbornici SRS, a u raspravi u skupštini došlo se do toga da je sporno četiri ili pet naziva ulica. Ako Marković odbije da da saglasnost, ići ćemo sa žalbom pred Ustavni sud - poručuje Kamberi.

Upitan otkud to da se jednoj ulici da ime teroriste, on odgovara da je takva odluka zasnovana na činjenici da je on amnestiran.

Repriza iz Novog Pazara

Pre ovog slučaja iz Bujanovca, u novembru 2009. došlo je do slične provokacije u Novom Pazaru, kad je na utakmici FK Novi Pazar i Crvena zvezda istaknut transparent „Stadion Aćif -efendija“. Tada je Republičko javno tužilaštvo podnelo prekršajnu prijavu protiv FK Novi Pazar, jer se pominjanjem Aćifa Hadžiahmetovića asocira na rasne, verske i nacionalne sukobe.

Uzdrmala se koalicija

Zbog odluke o promeni naziva ulica zatresla se i albansko-srpska koalicija. Iako je bilo najava da će srpske stranke napustiti vlast, iz DS, G17 plus i grupe građana „Stojanča Arsić“ poručuju da njihov izlazak sa sednice Skupštine na kojoj je doneta sporna odluka ne znači i raspad koalicije.

- Konačna odluka o sudbini koalicije biće usvojena narednih dana - izjavio je predsednik bujanovačkog odbora DS Boban Pavlović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.