Slavina je otvorena: Počeo Oktobarfest

Izvor: Svet, 21.Sep.2014, 01:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavina je otvorena: Počeo Oktobarfest

U Minhenu danas počinje tradicionalni festival piva i folklora Oktoberfest. Taj festival je prošle godine posetilo 6,4 miliona turista.
Kada se kralj Ludvig Prvi oženio princezom Terezom 17. oktobra 1810. godine, gradonačelnik Minhena Andreas Dalarmi zamolio je kralja da organizuje konjičke trke u tu čast na poljani ispod brda Sendlinger. Dobio je dozvolu i tako je organizovan prvi Oktoberfest u Minhenu.
Festival traje obično >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << 16 dana i počinje u drugoj polovini septembra.
Oktoberfest tradicionalno počinje u subotu prepodne, dolaskom zaprega iz pivnica koje donose pivo na Terezijinu poljanu gde su postavljeni šatori najvećih bavarskih pivara. Gradonačelnik Minhena otvara tada prvo bure piva rečima: “Slavina je odvrnuta”.
Ovogodišnji festival traje do 5. oktobra.
Izvor: 021
Foto: Sipa

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Minhen okupiran, slavina odvrnuta: Otvoren 181.Oktoberfest

Izvor: Svet, 21.Sep.2014

Čast da otvori prvo bure piva, a time i označi početak ovog najvećeg narodnog festivala na svetu pripada već decenijama gradonačelniku Minhena Diteru Rajteru, koji je juče, sa četiri udarca, otvorio prvo bure piva i time proglasio otvorenim ovogodišnji Oktoberfest.  Oktoberfest je šesnaestodnevni...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.