Zašto PayPal ne može da zaživi u Srbiji?

Izvor: Kamatica.com, 24.Avg.2015, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto PayPal ne može da zaživi u Srbiji?

Odgovor na pitanje zašto PayPal nije zaživeo u svom punom obliku se nalazi u tekućim propisima. Naime, plaćanje između dva fizička ili pravna lica u devizama nije dopušteno Zakonom. Pošto Pay Pal nema srpski dinar u ponudi valuta, tu se stvari komplikuju.

PayPal usluga je u Srbiji prvi put bila dostupna 10. aprila 2013, ali isključivo ograničena >> Pročitaj celu vest na sajtu Kamatica.com << na prenos sredstava, dakle samo na plaćanje. Građanima i privredi Srbije usluga naplate postala je dostupna 14. oktobra 2014, ali ju je PayPal ukinuo već trećeg dana, zbog “razloga koji se nisu mogli predvideti”. Konačno, nešto za šta se veruje da je PayPal usluga punog kapaciteta omogućeno je 13. aprila 2015, punih 11 godina nakon što je PayPal stigao u Evropu.

Prema izjavi Tanjugu Save Savića, pomoćnika ministra u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, usluge elektronske trgovine u Srbiji u 2014. koristilo je 1,16 miliona ljudi, što je za 28 odsto više nego 2013. “Još veći pomaci u e-trgovini očekuju se od 1. oktobra ove godine kada će pored stranih institucija elektronskog novca poput PayPal-a početi sa radom i domaći servisi za bezbedno plaćanje putem

Gde još nema PayPal-a?

Antarktik

Avganistan

Arapska Republika Sirija

Belorusija

Bouvet ostrva

Britanska Teritorija Indijskog okeana

Centralno Afrička Republika

Demokratska Narodna Republika Koreja

Ekvatorijalna Gvineja

Haiti

Heard ostrvo i Mcdonald ostrva

Iran

Irak

Kuba

Kamerun

Liban

Liberija

Libijska Arapska Džamahirija

Mijanmar

Narodna Demokratska Republika Lao

Nigerija

Obala slonovače

Pakistan

Papua Nova Gvineja

Srbija

Sudan

Uskršnja ostrva

Zimbabve

Interneta“.

Prema uslugama elektronskog plaćanja, odnosno procesiranja kreditnih kartica za Internet prodavnice, od registrovanih 30 poslovnih banaka, u poslednjih 6 godina je samo jedna banka pružala tu uslugu, dok joj se druga banka pridružila prošle godine. Uslovi za uspostavljanje te usluge su takvi da ih mogu ispuniti samo najveće kompanije, sa velikim godišnjim prometom novca.

Poslovne banke trenutno nemaju odgovor na pitanje proknjižavanja prenosa iznosa sa PayPal računa na račun klijenata. One od Narodne banke Srbije očekuju uputstvo o tome kako da postupaju sa novcem koji na ovaj način stiže na račune rezidenata Srbije.

Narodna banka Srbije se o ovom pitanju od izmena Zakona o deviznom poslovanju 2012. oglašava saopštenjima gotovo identične sadržine: zakonski okvir postoji, propisi to omogućavaju. U saopštenju od 17.10.2014, pod naslovom “Prepreke za prijem novca preko PayPal-a nisu u domaćim propisima” koje je potpisao Kabinet guvernera, eksplicitno stoji: “Takođe, ukazivano je i na to da odgovornost za eventualnu naplatu u devizama između rezidenata korišćenjem servisa institucije elektronskog novca neće snositi PayPal, već rezidenti koji učestvuju u takvoj transakciji”.

Za vreme majskih poplava 2014. diplomatsko predstavništvo Republike Srbije u Briselu je 18. maja otvorilo PayPal račun na koji je bilo moguće uplaćivati donacije za poplavljena područja. Prema jednom saopštenju, novac se direktno prebacivao na račun Vlade Republike Srbije namenjen ugroženima od poplava. Iako tada Srbija nije bila na listi zemalja koje mogu da primaju uplate putem PayPal servisa, neko je uvideo korist od ove mogućnosti i upotrebio PayPal “Donate” uslugu, doduše iz Brisela.

Nastavak na Kamatica.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kamatica.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kamatica.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.