Nagrada čitalaca na Festivalu evropskih književnosti u Konjaku, Slobodanu Despotu,  za roman Med

Izvor: Press, 24.Nov.2014, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada čitalaca na Festivalu evropskih književnosti u Konjaku, Slobodanu Despotu, za roman Med

Slobodan Despot je ovogodišnji dobitnik Nagrade čitalaca, koja se dodeljuje na Festivalu evropskih književnosti u Konjaku, u Francuskoj.
Veoma popularan u jugozapadnom delu Francuske, Festival u Konjaku se naslanja na široku mrežu biblioteka u čitavom regionu te uz Nagradu čitalaca organizuje i susrete s piscima iz cele Evrope.
Predviđeno je da izbor za ovu nagradu objedini čitaoce regije Poatu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Šarant i navede ih da podele svoje utiske o knjigama i književnosti. Nagrada se ove godine dodeljuje deseti put, svake godine su u fokusu književnosti različitih zemalja. Cilj je da se čitaoci upoznaju s različitim kulturama, a festival se ove godine odvijao pod motom „Au coeur des Balkans“ – „U srcu Balkana“

Kada je Norveška bila u fokusu 2007. godine na istom festivalu, nagradu je dobio roman Per Petešuna Idemo da krademo konje (Geopoetika, 2008). Pored knjige Med Slobodana Despota, koja je izvorno napisana na francuskom, u užem izboru našla su se četiri naslova u prevodu na francuski: Komo Srđana Valjarevića, Te noći sam je video Draga Jančara, Hansenova deca Ognjena Spahića i Sarajevski Omnibus Velibora Čolića.

Ove godine je za izbor savremenih romana iz ex-YU područja glasalo osam stotina čitalaca iz šezdeset tri biblioteke.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Nagrada francuskih čitalaca za srpskog pisca

Izvor: Blic, 24.Nov.2014

Pisac Slobodan Despot dobitnik je nagrade čitalaca Festivala evropskih književnosti u francuskom gradu Konjaku, za roman “Med” izvorno napisan na francuskom jeziku, saopštio je danas njegov srpski izdavač Geopoetika...Pored romana “Med” Slobodana Despota u užem izboru bila su četiri naslova...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.