SPO i LSV protiv bojkota dodele Nobelove nagrade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2010, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPO i LSV protiv bojkota dodele Nobelove nagrade

BEOGRAD,NOVI SAD -

Odluka da Srbija bojkotuje dodelu Nobelove nagrade za mir poslala je lošu poruku svetskoj javnosti, a posebno Evropskoj uniji, kojoj zemlja teži i u kojoj je poštovanje ljudskih prava jedno od temeljnih vrednosti na kojoj počiva, istakli su danas Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

SPO i LSV u zajedničkom saopštenju su pozvali Vladu Srbije da preispita stav Ministarstva inostranih poslova i da donese odluku kojom će predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije prisustvovati uručenju Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou u Oslu.

Te dve stranke ističu da je zaštita ljudskih prava vrhunska vrednost kojoj Srbija mora da teži, posebno zbog toga što građani najbolje znaju kako izgleda kada su ta prava ugrožena.

"Ovakva odluka Ministarstva inostranih poslova podgrejaće stare stereotipe o Srbiji, kao zemlji u kojoj nema dovoljno svesti o poštovanju ljudskih prava", navedeno je u saopštenju.

EU razočarana odlukom Srbije

Evropska komisija je razočarana i zabrinuta zbog odluke Srbije da bojkotuje ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade za mir i u kontaktu je sa srpskim vlastima kako bi ova odluka eventualno bila promenjena, rekla je danas portparolka evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

"Očekivali bismo od države koja ima aspiracije da se priključi Evropskoj uniji da u potpunosti deli vrednosti EU - a zaštita ljudskih prava je jedna od fundamentalnih evropskih vrednosti - i da koordinira svoj stav sa stavom EU", rekla je Filote na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je "zajednička odluka svih 27 članica EU da prisustvuju ovoj ceremoniji".

Filote je rekla da je Evropska komisija "u kontaktu smo sa svojim srpskim kolegama kako bi im prenela ovu poruku".

Prema njenim rečima, "moguće je" da tokom sutrašnjeg sastanka komesara Filea sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem "bude pomenuto" i ovo pitanje.

"Vrlo pažljivo pratimo sva dešavanja u Srbiji, posebno ona vezana za politički kriterijum koji je ključan za preporuku Komisiji o tome da li je jedna država spremna ili ne da započne pretpristupne pregovore", dodala je Filote.

Ona je naglasila da je suviše rano da bi se moglo reći da li ovakva odluka Srbije može negativno uticati na mišljenje Komisije o njenoj kandidaturi za članstvo.

Norveški Komitet za dodelu Nobelove nagrade saopštio je juče da Kina i još 18 zemalja nisu prihvatile poziv da prisustvuju ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou, koja se održava u petak, među njima i Srbija.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je juče, obrazlažući ovu odluku, da Srbija posvećuje izuzetnu pažnju zaštiti ljudskih prava, ali da njeni bilateralni odnosi sa Kinom predstavljaju najviše nacionalne interese.

Komitet: Pritisak bez presedana

Odluku Srbije juče je, na neprimeren način, prokometarisao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, ocenivši da to pokazuje servilnost Srbije.

"Nema nijedne zemlje kandidata (za članstvo u Evropskoj uniji), ili potencijalnog kandidata, koja na takav način manifestuje svoju servilnost", rekao je Kacin za radio Dojče vele, dodajući da je Srbija u svom odnosu prema pitanju ljudskih prava pokazala svoju "načelnu politiku".

Pored Kine i Srbije, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, naveo je Nobelov komitet.

Komitet je, takođe, saopštio da je Kina vršila pritisak bez presedana na strane diplomate u Oslu da bojkotuju ovaj događaj.

Peking je poslao pisma ministarstvima inostranih poslova i ambasadama u kojima je apelovao na diplomate da ne dođu na dodelu, upozoravajući na posledice koje će snositi oni koji podrže Lijua.

Štaviše kinesko ministarstvo spoljnjih poslova nazvalo je pristalice dodele ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Liju "klovnovima" koji izvode farsu, prenele su svetske agencije.

Kineske vlasti su ljutito reagovale na odluku Nobelovog komiteta da nagradu dodeli Lijuu i stavile su njegovu suprugu i kolege u kućni pritvor kako ne bi mogli da otputuju u Oslo na uručivanje nagrade.

Kukan: Negativne poruke iz Srbije

Predsednik Odbora za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta Edvard Kukan smatra da bojkot dodele Nobelove nagrade za mir, kao i poslednji izveštaj Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Tribunalom u Hagu predstavljaju negativne informacije koje iz Srbije stižu u Brisel.

"Namera Srbije da bojkotuje ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade za mir predstavlja vrlo loš signal koji u Brisel stiže iz Beograda. Sa stanovišta zemlje koja se nalazi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, Srbija mora da zna da će reakcija Unije na takvu odluku biti negativna", izjavio je za radio "Dojče vele" Kukan.

Pored kritike zbog bojkota dodele Nobelove nagrade za mir, ni novi izveštaj Savetu bezbednosti UN glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, Beogradu ne može doneti pozitivne ocene iz EU, smatra Kukan. Poslednji izveštaj Bramerca ne potvrđuje punu saradnju vlasti u Beogradu sa Tribunalom u Hagu.

"Srbija se sada nalazi u pozitivnom zamahu evrointegracija i ako želi da tako nastavi, moraće da reši pitanje Haga jednom zauvek. Poslednji izveštaj Bramerca još jedna je informacija koja stvara sumnju da li Srbija čini dovoljno", rekao je Kukan.

Kineska nagrada za mir

Kina je saopštila da planira da u četvrtak u Pekingu dodeli svoju nagradu za mir, nazvanu Konfučijeva nagrada, potpredsedniku Tajvana Lienu Čanu, za "pionirsku ulogu u otopljavanju veza" između Pekinga i Tajpeha.

Kako ocenjuje BBC, kineska nagrada je odgovor na ovogodišnju odluku Nobelovog komiteta da Nobelovu nagradu za mir dobije kineski disident Liu Sjaobo.

Uručenje te nagrade planirano je za petak u Oslu.

Članovi komiteta za dodelu kineske nagrade kažu da nisu vladino telo, dok je predsednik komiteta rekao agenciji AP da blisko sarađuje sa kineskim ministarstvom za kulturu, prenosi BBC.

Predlog da se ustanovi ova nagrada u Kini prvi put je objavljen u jednom državnom listu u novembru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EK razočarana bojkotom Srbije

Izvor: B92, 08.Dec.2010

Brisel -- Evropska komisija je razočarana i zabrinuta zbog odluke Srbije da bojkotuje ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade za mir...EK je u kontaktu sa srpskim vlastima da bi ova odluka eventualno bila promenjena, rekla je portparolka evropskog komesara za proširenje Štefana Filea..."Očekivali bismo...

Nastavak na B92...

NVO protiv bojkota Nobelove nagrade

Izvor: RTS, 08.Dec.2010

Odlukom o bojkotu dodele Nobelove nagrade "vođstvo Srbije pokazuje da ne razume savremene međunarodne odnose, da omalovažava ljudska prava, da daje primat ucenama", navodi se u zajedničkom saopštenju nekoliko nevladinih organizacija...Nekoliko nevladinih organizacija ocenilo je da Vlada Srbije mora...

Nastavak na RTS...

Peticija protiv bojkota Nobela

Izvor: B92, 08.Dec.2010

Beograd -- Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji saopštio je da su borci za ljudska prava potpisali peticiju protiv bojkota ceremonije dodele Nobelove nagrade za mir... U peticiji se izražava nezadovoljstvo zbog odluke da predstavnik Srbije ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade kineskom disidentu...

Nastavak na B92...

Peticija protiv bojkota Nobela

Izvor: Šumadija Press, 09.Dec.2010, 12:03

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji saopštio je da su borci za ljudska prava potpisali peticiju protiv bojkota ceremonije dodele Nobelove nagrade za mir.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.