Matić: Prodaja Telekoma naredne godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2010, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matić: Prodaja "Telekoma" naredne godine

BEOGRAD -

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić izjavila je večeras da će kompanija "Telekom Srbija" biti prodata najranije početkom iduće godine, kao i da očekuje da će za njenu kupovinu biti zainteresovano od tri do pet inostranih telekomunikacionih kompanija.

Matićeva je rekla da će cena zavisiti od interesovanja kupaca, da su procene da će ona biti 1,4 milijarde evra "u okolini realnosti", kao i da će Vlada Srbije sigurno odrediti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << minimalnu cenu ispod koje ta kompanija neće biti prodata.

DSS: Dalekosežne posledice prodaje

Predsednik novosadskog Odbora Demokratske stranke Srbije Borko Ilić kritikovao je danas odluku Vlade Srbije o prodaji 51 odsto kapitala "Telekoma Srbije" i pozvao građane, institucije i sindikate da to spreče, navodeći da to preduzeće, koje je regionalni lider u telekomunikacijama, ostvaruje veliki profit.

Ilić je, na konferenciji za novinare u Beogradu, ocenio da se "Telekom" sada prodaje da bi "vlast imala novac za predizbornu kampanju", i istakao da se radi o novcu građana Srbije, pa je je potrebno sprečiti prodaju tog javnog preduzeća.

On smatra da će posledice prodaje "Telekoma" biti dalekosežne, jer se nijedna strana kompanija koja bude kupila "Telekom" neće ponašati društveno odgovorno i finansirati, sponzorisati i pomagati razne događaje, reprezentacije Srbije u košarci, odbojci i vaterpolu i brinuti o imovini kompanije na Kosovu i Metohiji.

Do sada je bilo više zainteresovanih kompanija za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma Srbije" i postoje velike šanse da u tom procesu, pored "Dojče telekoma" i "Telekoma Austrija", učestvuje i "Frans telekom", rekla je ministarka u izjavi Televiziji B92.

Cilj prodaje "Telekoma" je, kako je rekla, da se dobiju sredstva za investicije u infrastrukturu, kao i da se dobije dobar partner koji može da investira u telekomunikacije u Srbiji.

Prema njenim rečima, od kupca će se tražiti da ispuni određene uslove kako bi to bio veliki infrastrukturni strateški investitor, ali on neće biti obavezivan na investicije, s obzirom na to da je tržište otvoreno, a konkurencija dosta jaka.

"Svaki investitor, ako želi da zadrži pozicije i da napreduje, moraće puno da investira", rekla je Matićeva i objasnila da se Vlada Srbije odlučila na prodaju 51 odsto akcija jer svaki investitor koji ima ozbiljno upravljanje želi da ima većinsko vlasništvo.

Na pitanje o imovini "Telekoma" na Kosovu i Metohiji, ministarka je kazala da to pitanje opterećuje ne samo prodaju te kompanije, već i život u Srbiji uopšte, i da će ono biti tema razgovora sa vlastima na Kosovu.

"To nije neko veliko i ozbiljno pitanje, budući da 'Telekom Srbije' ima veliko tržište u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, koje čine većinu poslovanja, tako da je pitanje Kosova sa te strane marginalno", rekla je Matićeva.

Tender u novinama 20. oktobra

Tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije biće objavljen u sredu, 20. oktobra, a rok za prijavu zainteresovanih kupaca biće 26. novembar, rečeno je večeras agenciji Beta u Ministarstvu za telekomunikacije.

Beti je u Ministarstvu rečeno da će tender biti objavljen u Politici i Fajnenšl tajmsu.

Vlada Srbije odlučila je na sednici, 14. oktobra, da proda 51 odsto akcija Telekoma Srbije, čija je ukupna vrednost procenjana na 2,43 milijarde evra.

Kompanija Telekom Srbije imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i prema tome bila kompanija sa najvećom neto dobiti na sprkom tržištu.

Prema kompanijskim podacima, Telekom je u prošloj godini imao 3,2 miliona korisnika fiksne telefonije, kao monopolista u tom segmentu poslovanja u Srbiji, dok je na tržištu mobilne telefonija zauzimao 60 odsto sa 5,9 miliona korisnika.

Telekom Srbije poseduje i telekomunikacione kompanije Mtel u Crnoj Gori i Telekom Srpske u Bosni i Hercegovini.

Telekom Srbije grupa, koja obuhvata kompanije u Srbiji, BiH i Crnoj Gori imala je ukupno 7,7 miliona korisnika mobilne telefonije i 3,4 miliona korisnika fiksne telefonije, kao i 485.000 korisnika interneta u 2009. godini.

Na kraju prošle godine Telekom Srbije grupa imala je 14.179 zaposlenih, od kojih 9.655 u Srbiji, navodi se na sajtu www.telekom.rs.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija Telekoma, a preostalih 20 odsto akcija poseduje grčki OTE, u kojem "Dojče telekom" ima 30 odsto udela.

Telekom je već bio prodat 1997. italijanskom Telekomu i grčkoj kompaniji OTE, a Vlada Srbije je kasnije od Telekoma Italija otkupila akcije srpske telekomunikacione kompanije.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Prodaja Telekoma početkom naredne godine

Izvor: Poslovni magazin, 18.Okt.2010

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić izjavila je da će kompanija "Telekom Srbija" biti prodata najranije početkom iduće godine, kao i da očekuje da će za njenu kupovinu biti zainteresovano od tri do pet inostranih telekomunikacionih kompanija.Matićeva ..

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.