Hvala, Vuče: Beograd  je slavan i zbog Zoo-vrta

Izvor: 24sata, 18.Sep.2014, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hvala, Vuče: Beograd je slavan i zbog Zoo-vrta

Smrt Vuka Bojovića nije samo duboko potresla njegovu porodicu i prijatelje već i one koji su ga poznavali samo sa televizijskih ekrana. Ostaće upamćen kao čovek koji je u Srbiju doveo bele lavove i koji je od “logora za životinje”, kako su Vrt nazivali 80-ih godina prošlog veka, napravio instituciju svetskog glasa.

POSVEĆENOST - Od tog 1. maja 1986. godine, kada je Bojović postao direktor Zoo-vrta, počinje da se ispisuje nova istorija. Vrt postaje planetarno poznat, >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << najpre po bekstvu čuvenog Samija, pa potom po porođaju Samijeve ženke, jer je to bio prvi carski rez načinjen šimpanzi u svetu.

Prava prekretnica bio je dolazak belih lavova 2005. godine, kada Beograd postaje prvi grad u Evropi koji ima ovu vrstu. Danas je Beo zoo-vrt centar reprodukcije belih lavova, ali i ostalih vrsta koje su na ivici istrebljenja, kao što su beloglavi supovi.

- Najveća atrakcija u inostranstvu su beli lavovi iz beogradskog Zoološkog vrta, jer je mužjak Vambo procenjen kao jedan od najlepših primeraka ikad reprodukovanih u svetu. U prilog tome govori i činjenica da su nas iz Zoo-vrta „Kriger“ u Južnoj Africi, koja je postojbina lavova, zamolili da njegove potomke prvo ponudimo njima - pričao je Vuk Bojović.

Lavovi | Foto: M. Mitrović

Vrt je, s Vukom na čelu, preživeo i krizu 1990. godine.

- Nikada nisam sanjao da ću biti direktor Vrta. Dvoumio sam se da li da poziv prihvatim. Najveći šok zbog mog posla pretrpela je moja majka. Govorila je: “Othranila sam te i odškolovala uz mnogo muka, a bila sam uboga udovica. Mojoj sreći nije bilo kraja kad si završio najvišu školu, a sad čuvaš životinje u Beogradu. To si mogao da činiš i ovde, bez škole, na Durmitoru“ - pričao je Bojović, koji je bio direktor Zoo-vrta sve do juče, kada je u ranim jutarnjim satima preminuo.

Lavovi | Foto: M. Mitrović

Vajar, profesor, pisac...

BIOGRAFIJA - Vuk Bojović rođen je u Pljevljima (Crna Gora) 1940. godine. Diplomirao je i magistrirao vajarski odsek Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Bio je i profesor u osnovnim i u srednjim školama, a u Višoj trgovačkoj školi u Beogradu bio je profesor i potom direktor. Poslednjih 28 godina bio je na čelu Zoo-vrta. Datum i mesto održavanja sahrane biće naknadno saopšteni.

Vuk je preporodio Zoo-vrt | Foto: N. Marković
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.