Poginula učenica, dvanaestoro povređeno

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 24.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginula učenica, dvanaestoro povređeno

Trinaestogodišnja učenica Brankica Stošić je poginula, a desetoro đaka i dve nastavnice Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko" iz Prokuplja je teže i lakše povređeno u sudaru dva autobusa koji se juče ujutru dogodio na magistralnom putu Prokuplje–Merošina.

Troje teže i petoro lakše povređenih dečaka i devojčica, svi učenici šestog razreda, prebačeni su na nišku Kliniku za dečju hirurgiju. Najteže povrede zadobila je Sara Jekić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (13), kojoj je, prema rečima lekara život u opasnosti. Kod nje je konstatovan prelom lobanje, nagnječenje mozga i krvarenje u uvu.

– Četvoro učenika je na poluintenzivnoj nezi, ali nisu životno ugroženi. Jedno dete ima prelom vilice, ali je i to hirurški zbrinuto. Povređeni učenici zadobili su prelome potkolenica, rebara i prstiju – izjavila je Anđelka Slavković, direktorka Dečje hirurške klinike.

Na lečenju u Ortopedskoj klinici niškog Kliničkog centra, zbog preloma potkolenica, zadržana je nastavnica engleskog jezika Slobodanka Marinković, dok je direktorka škole Nada Pribak posle ukazane pomoći puštena na kućno lečenje.

Nesreća se dogodila oko sedam sati kada su se sudarila dva autobusa „Niš ekspresa" koja su prevozila učenike šestog razreda Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko" iz Prokuplja na ekskurziju u Resavsku pećinu. Do udesa je došlo kada je u koloni od tri autobusa, drugi autobus iz kolone udario u prvi.

– Iz Prokuplja smo za Resavsku pećinu krenuli u 6.30 sati. Bila sam sa svojim odeljenjem u prvom autobusu. Upravo je vodič završavao đacima priču o maršruti, kad je došlo do sudara. Staklo se rasprslo na sve strane, a autobus se zaneo i sleteo s puta. Nismo znali o čemu se radi. Autobus je išao veoma sporo, imala smo utisak da će da se zaustavi – ispričala je Ljubica Drobnjak, nastavnica iz prvog autobusa, u kome na sreću niko od 43 putnika nije povređen.

Odmah nakon udesa, na mesta nesreće su stigle ekipe hitne pomoći iz Merošine i Prokuplja. Teško povređeni zbrinuti su u niškim klinkama, a lakše povređeni u bolnici u Prokuplju.

– Deca su mobilnim telefonima zvala roditelje koji su ubrzo nakon udesa stizali na lice mesta i vratili ih kući – izjavila je jedna od nastavnica.

Istražni sudija Opštinskog suda u Prokuplju Ivana Niketić, koja je obavila uviđaj, izjavila je da uzrok nesreće još nije poznat.

– Do udesa je došlo zbog kontakta dva autobusa koji po svoj prilici nisu držali propisano rastojanje. Drugi autobus udario je u prvi i oba su sletela sa kolovoza – rekla je sudija Ivana Niketić, i navela da će posle tehničkog pregleda vozila biti utvrđeno šta je moglo da izazove sudar.

Prema nezvaničnim informacijama, devojčici koja je poginula danas je bio rođendan.

Inače, autobus za čijim je volanom bio Jovan Jovanović pre sudara je bio poslednji u koloni, ali se u toku vožnje prestrojio u sredinu.

Milinko Marković, otac jedne od povređenih učenica, kojoj je u udesu polomljen prst, ispričao nam je:

– Policajci su mi rekli da je šofer u drugom autobusu okrenuo glavu kako bi pomogao nekom detetu da pređe sa jednog mesta na drugo. Zbog toga nije primetio da je vozač autobusa ispred njega toliko usporio da je maltene zaustavio vozilo. Tada se šofer drugog „zakucao" u prvi autobus, što je izazvalo nesreću – rekao nam je Marković.

Dragana Nikolić iz „Niš ekspresa" kaže da će posle zvanične istrage i rukovodstvo ovog autoprevoznika proveriti šta je uzrok nesreće.

– Prva saznanja govore da je do nesreće došlo zbog nepoštovanja razmaka između vozila. Pokrenućemo sve disciplinske mere, ali tek posle završetka istrage – rekla je Dragana Nikolić.

Za juče je bilo planirano još nekoliko ekskurzija prokupačkih osnovaca, ali su posle nesreće sve otkazane.

Porodici poginule devojčice predsednik Srbije Boris Tadić uputio je juče telegram saučešća.

Vozač u pritvoru

Istražni sudija Opštinskog suda u Prokuplju Ivana Niketić odredila je jednomesečni pritvor Jovanu Jovanoviću (46), vozaču autobusa u kojem je poginula devojčica Brankica Stošić i povređeno je nekoliko učenika. On je svojim vozilom udario u autobus koji išao ispred njega. Najverovatniji uzrok sudara dva autobusa je nepoštovanje propisanog rastojanja između vozila u toku vožnje. Sudija Ivana Niketić je, takođe, rekla da nije tačno da je devojčica Brankica Stošić neposredno pre udesa nudila vozača bombonama. Prema njenim rečima, do nesreće je došlo pre nego što je učenica stigla do vozača. Niketićeva je istakla da je prvi autobus verovatno usporio kretanje zato što je menjač ispao iz brzine i da će to biti provereno tehničkim pregledom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudar autobusa koji su prevozili đake

Izvor: RTS, 23.Maj.2009, 14:42

Trinestogodišnja devojčica poginula, a najmanje 12 osoba povređeno u sudaru dva đačka autobusa u blizini sela Balajnac na putu Merošina-Niš. Život jednog deteta još u opasnosti. Vozaču "Niš-ekspresa" određen pritvor do mesec dana. Uzrok nesreće neodgovarajuće odstojanje između autobusa....

Nastavak na RTS...

Stradala na rođendan

Izvor: Kurir, 24.Maj.2009

PROKUPLJE - Učenica VI/2 razreda prokupačke Osnovne škole "Nikodije Stojanović Tatko" Brankica Stošić (13) poginula je juče ujutro u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila putu Merošina-Niš kod sela Balajnac. Do nesreće je došlo u trenutku kad je Brankica častila svoje drugove i...

Nastavak na Kurir...

Autobus udario autobus

Izvor: CrnaHronika.rs, 24.Maj.2009

Dana 23.05.2009. godine u 7 sati na magistralnom putu Niš - Prokuplje, kod sela Balajinac, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovala dva autobusa, koja su, na školsku ekskurziju, prevozila učenike 6. razreda Osnovne škole ''Nikodije Stojanović - Tatko'' iz Prokuplja.

Nastavak na CrnaHronika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.