Bugarska kupuje nove borbene avione

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Jul.2015, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska kupuje nove borbene avione

SOFIJA - Bugarska je danas objavila da želi da kupi borbene avione, kako bi obnovila flotu, zbog visokih tenzija koje postoje između NATO-a i Rusije oko ukrajinskog konflikta.

Bugarska vlada se zbog toga obratila Belgiji, Holandiji, Grčkoj i drugim zemljama koje proizvode ili posjeduju avione, izjavio je novinarima ministar odbrane Nikolaj Nenčev.

Bugarska i druge bivše komunističke zemlje koje su sada unutar NATO-a i EU, uzrujane su zbog ruske aneksije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Krima i podrške separatistima na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da je Bugarska nekada bila bliski saveznik Rusije, ali se 2004. godine priključila NATO-u i ima potrebu za vojnim avionima po standardima alijanse.

Nenčev je rekao da je Bugarska bila na pragu potpisivanja sporazuma sa Poljskom za oporavak svoje flote koja se sastoji od starih sovjetskih borbenih aviona MIG-29.

Ministar je najavio da očekuje da će sporazum biti potpisan ovog ili sljedećeg mjeseca, čime će dobiti dva nova ili četiri popravljena aviona.

"Zatim ćemo dati na popravku 10 ili 12 motora", dodao je on, ne pominjući ukrajinsku krizu, niti razloge zašto Bugarska želi obnavljanje flote.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.