Dinkić pod istragom zbog medicinske opreme, oštetio državu za milione evra?

Izvor: Radio 021, 04.Sep.2015, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić pod istragom zbog medicinske opreme, oštetio državu za milione evra?

Bivši ministar finansija i nekadašnji prvi čovek Ministarstva zdravlja Tomice Milosavljevića, Mlađan Dinkić, uskoro bi mogao da se nađe na udaru policije i tužilaštva zbog sumnje da su on i Milosavljević državu oštetili za više od tri miliona evra.

Istraga se vodi zbog sporne nabavke "Simensove" medicinske opreme za Klinički centar Srbije, Univerzitetsku dečju kliniku, Institut za onkologiju i radiologiju, kao i Institut za majku i dete. Po nalogu Višeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tužilaštva u Beogradu, vodi se predkrivični postupak i policija je dobila nalog da istraži ovaj slučaj.

Tokom prebijanja dugova zdravstvenih fondova Republike Srpske i Republike Srbije, osumnjičeni su bez odobrenja Vlade Srbije napravili kompenzaciju na osnovu koje je nabavljena oprema. Utvrđeno je da postoji razlika između njene fakturisane i tržišne vrednosti od tačno 3.076.763,41 evro. Sumnja se da je upravo to iznos koji je pribavljen Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a na štetu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Beograda, piše "Kurir".

Prema do sada prikupljenim informacijama, smatra se da su u malverzacijama teškim tri miliona evra pored Dinkića i Tomice Milosavljevića učestvovali i bivša direktorka RZZO Svetlana Vukajlović, državna sekretarka Ministarstva zdravlja Nevena Karanović, i Goran Kljajčin, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Još se proverava gde je više od tri miliona evra od opreme završilo i da li je novac "drugim kanalima" sa računa u Republici Srpskoj završio u džepovima bivših funkcionera. Utvrđuje se i da li je država oštećena neplaćanjem carina, poreza i drugih obaveza. Izvor "Kurira" objašnjava da je do zaključenja spornog ugovora o nabavci medicinske opreme došlo u novembru 2006, na inicijativu Dinkića kao ministra finansija. U odabiru dobavljača, kao i vrste i količine opreme, mimo potreba institucija kojima su bile namenjene, navodno su učestvovali Svetlana Vukajlović i Nevena Karanović, i to u dogovoru sa predstavnicima nekoliko klinika.

"Do sporne nabavke medicinske opreme došlo je tokom prebijanja dugova između Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje RS i Fonda zdravstvenog osiguranja. Naime, reč je o dugovanju nastalom jer nisu plaćeni troškovi lečenja RS za njihove osiguranike koji su medicinske usluge koristili u našim bolnicama", kaže izvor. Tada je dogovoreno da 25 odsto tog duga bude otpisano, a ostatak bude naplaćen kroz prebijanje dugova "Telekoma Srpske" i "Telekoma Srbije", ali i da veliki deo bude podmiren tako što će biti nabavljena medicinska oprema. Na kraju se svelo na to da je skoro 11 miliona evra duga bilo izmireno preko opreme.

Smatra se da je Dinkić namerno propustio da obavesti predsednika i članove tadašnje srpske vlade da dugovi nisu naplaćeni preko "Telekoma" i da će se kompenzacija vršiti preko opreme. Pored Dinkića, zakonsku obavezu da nadležne obavesti o svojim postupcima imali su i drugi učenici u ovoj malverzaciji.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić,   Tomica Milosavljević

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.