DIANA DRAGUTINOVIĆ ZA POVEĆANJE PDV, DINKIĆ PROTIV

Izvor: Kurir, 22.Jun.2010, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DIANA DRAGUTINOVIĆ ZA POVEĆANJE PDV, DINKIĆ PROTIV

BEOGRAD - Jedni u klin, drugi u ploču! Ministarka finansija Diana Dragutinović najavila je povećanje PDV za tri odsto, ali to, kako kaže, neće zaboleti privrednike jer će im se nadomestiti kroz smanjenje nameta na zarade i doprinose.

BEOGRAD - Jedni u klin, drugi u ploču!

Ministarka finansija Diana Dragutinović najavila je povećanje PDV za tri odsto, ali to, kako kaže, neće zaboleti privrednike jer će im se nadomestiti kroz smanjenje nameta na zarade i doprinose. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Nepoznanica je, međutim, na koju se zemlju i period povećanje odnosi jer je Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, odmah rekao da nema rasta PDV do kraja mandata ove vlade.

Ministarka finansija izjavila je da su spremne različite verzije poreske reforme i da se ona zalaže na „revolucionarnu verziju“ kojom bi se porez na dodatu vrednost (PDV) povećao za tri procentna poena.

- To za šta se ja zalažem je da se za jednu trećinu smanje fiskalna opterećenja na zarade, i porezi i doprinosi. Gubitak prihoda bi se neutralisao rastom PDV - izjavila je ona. Da od revolucije ne bude ništa, pobrinuo se njen kolega Mlađan Dinkić.

- U naredne dve godine, to jest do kraja mandata aktuelne vlade, neće biti promene stope PDV niti promena u oporezivanju plata - rekao je on i dodao da izjavu ministarke treba shvatiti u dugoročnom kontekstu, kao i to da smanjenje oporezivanja rada i povećanje oporezivanje potrošnje nije loše ideja.

A šta je htela da kaže ministarka, precizan odgovor nismo dobili ni u njenom kabinetu.

Oni su rekli da je ona samo najavila jedan od modela poreske reforme. Na pitanje za kad je planirana ta reforma, odgovor nismo dobili već samo „da će to Vlada odlučiti“. Oni nisu hteli ni da potvrde Dinkićeve navode da neće biti u mandatu ove vlade.

U svakom slučaju, ekonomista Milan Kovačević smatra da je bolje da ministarka zaustavi nove izdatke raznim ministarstvima i skreše javnu potrošnju nego da povećava namete.

- Mi, inače, imamo nedovoljan priliv novca na osnovu doprinosa i smanjenje bi samo dodatno umanjilo taj priliv i budžet bi imao mnogo veće izdatke za isplatu penzija. Kad je u pitanju PDV, mislim da to uopšte nije pametan potez jer će za toliko porasti cene, tako da to nikom ne bi koristilo. Posebno ne penzionerima - kaže Kovačević.

Ekipa Kurira

Atanacković: Bolje stezati kaiš

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, slaže se da je bolje smanjivati javnu potrošnju nego povećati namete.

- Recimo, zašto bi se delili bonusi zaposlenima u javnom sektoru? Ako imamo preraspodelu sredstava gde se sa jedne strane smanjuju izdaci na doprinose i zarade, a sa druge u istoj meri poveća PDV, to nije problem. I u toj varijanti cena proizvoda ne bi trebalo da poskupi. Samo se plašim da ne bude mamac i da privrednicima bude uveden samo dodatni namet - kaže on.

PDV u Evropi

Kipar    15%

Španija    16%

BiH    17%

Crna Gora    17%

Makedonija    18%

Bugarska    20%

Albanija    20%

Mađarska    20%

Austrija    20%

Hrvatska    23%

Švedska    25%

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.