Otvorene kancelarije za alternativne sankcije

Izvor: RTS, 23.Jul.2014, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorene kancelarije za alternativne sankcije

Ministar pravde Nikola Selaković otvorio je u Leskovcu i Prokuplju kancelarije za izvršenje alternativnih sankcija i poručio da rad u javnom interesu nije rad po kazni, već kazna u vidu rada.

Selaković je najavio da će do kraja godine biti otvoreno svih 25 kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija u sedištima Viših sudova u Srbiji, navodeći da takav sistem dovodi do ušteda u budžetu i bolje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << resocijalizacije osuđenika, prenosi Tanjug.

"Bolje je zaposliti dva poverenika u kancelariji za altrernativne sankcije, nego deset novih radnika u zatvoru", rekao je Selaković.

On je naveo da je, zahvaljući sistemu alternativnih sankcija, u zatvor otišlo 80 odsto manje osuđenika sa kaznom od mesec dana do tri meseca, 60 odsto manje osuđenika koji su dobili kazne od tri meseca do šest meseci, kao i 48 odsto manje onih sa kaznama do godinu dana.

"Dakle, 80 odsto manje osuđenika je otišlo u zatvor, 80 odsto manje troškova za te osuđenike u sistemu", naveo je Selaković.

Upitan koliko su alternativne sankcije uticale na smanjenje broja krivičnih dela, Selaković je rekao da ne može da iznese potpun podatak, s obzirom da kancelarije nisu na području cele Srbije.

On je rekao i da u Zapadnoj Evropi, u zemljama u kojima takav sistem postoji po nekoliko decenija, nije došlo do smanjenja broja izrečenih kazni, ali da je doveo do znatno efikasnijeg sistema izvršenja sankcija.

"Cilj nam je da nemate situaciju da covek učini lakše krivično delo zbog kojeg dobije šest meseci zatvora i tamo leži šest meseci, gde mu država daje postelju, plaća mu doračak, ručak i večeru i njemu je bolje da je u zatvoru nego na ulici", naveo je Selaković.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović rekao je da je broj izvršenih alternativnih sankcija u poređenju sa prvom polovinom prošle godine porastao za oko 30 odsto.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvorene kancelarije za alternativne sankcije

Izvor: JužneVesti.com, 23.Jul.2014

U Leskovcu i Prokuplju ministar pravde Nikola Selaković otvorio je kancelarije za alternativne sankcije namenjene ljudima koji su počinili lakša krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvora do 3 godine. 

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.