Stručnjaci ne veruju u ocenu NBS

Izvor: B92, 13.Sep.2014, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci ne veruju u ocenu NBS

Kurs evra stajao na granici od 119,04 dinara, nastavivši oštar skok koji beleži još od početka meseca.

Narodna banka Srbije je ocenila da su poslovne banke svojim špekulativnim aktivnostima doprinele padu dinara, ali stručnjaci ne dele ovakvo mišljenje.

Umesto toga, oni razloge za slabljenje domaće valute vide u slabom izvozu Srbije, niskim investicijama, visokoj zaduženosti i nepoverenju investitora koji "beže" iz državnih obveznica Srbije i svoj novac, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pretvoren u evre, iznose iz zemlje.

Ekonomista Stojan Stamenković, koordinator biltena Makroekonomske analize i trendovi, izjavio je da će na sledećoj sednici Saveta guvernera NBS, čiji je član, zahtevati informaciju o tome koje su banke vršile pomenute špekulacije, ali do sada nijedno ime nije otkriveno.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić, inače takođe član Saveta guvernera NBS, kaže za Danas da eventualne špekulativne radnje nekih banaka nisu neophodno i nelegalne radnje, već da predstavljaju deo redovnih poslovnih aktivnosti.

Nikolić, koji kaže da od održavanja poslednjeg MAT-a pa do sada još nije bilo nove sednice Saveta guvernera, smatra da u klizanju dinara nadole nema ničeg "intrigantnog niti bilo kakve teorije zavere".

"Dinar je oslabio jer nam je izvoz zastao, a videćemo šta će pokazati najnoviji podaci, da li je uvoz porastao i za koliko. Naš uvoz raste zbog nabavke energenata i nastaviće da raste ako budemo morali da uvozimo ugalj za proizvodnju struje, do čega se nadamo da neće doći. Tu je i preterana zaduženost države, pa je potrebno obezbediti devize za vraćanje dugova, a na kraju ne treba zanemariti ni psihološki efekat, jer kada kurs počne da slabi ljudi očekuju da se to i nastavi pa počnu da kupuju evre, čime doprinose da kurs stvarno nastavi da slabi", objašnjava Nikolić.

On napominje da je slabljenje dinara moguće zaustaviti ako nam pristignu nove direktne strane investicije, ako pribavimo devize novim zaduživanjem ili ako povećamo izvoz.

"Ali, ono što je bitno, to je da NBS nema nikakav ciljani nivo kursa koji će braniti, tako da oni koji tvrde da će se dinar vratiti na 116 ili 118 ili da će biti zadržan na bilo kom drugom nivou, ne znaju šta govore", insistira Nikolić, dodajući da ipak ne očekuje da vrednost evra premaši "nivo o kojem se ovih dana govori", odnosno granicu od 120 dinara.

Miroslav Prokopijević, saradnik Instituta za evropske studije, takođe ne veruje da su špekulativne aktivnosti banaka krive za pad dinara, ali za slabljenje domaće valute nudi potpuno drugačije objašnjenje.

"Problem je u tome što prodaja trezorskih zapisa ide loše, pa oni investitori koji prodaju ove hartije odmah kupuju devize i napuštaju zemlju. To stvara pritisak na kurs i slabi dinar. Sve ostalo je sekundarno. Kada se pogleda statistika prodaje trezorskih zapisa u poslednjih nekoliko meseci jasno je da je interesovanje investitora slabo. Razlog je pad poverenja u državu i problem zaduženosti Srbije. Investitori ili strahuju od toga da će dug postati neodrživ ili veruju da će NBS sniziti repo stopu, što bi prouzrokovalo pad kamata na trezorske zapise, odnosno smanjilo njihovu zaradu. Zato sada prodaju zapise pre nego što do toga dođe", veruje Prokopijević, dodajući da "dolaze loša vremena za dinar, ako mnogi investitori budu nastavili da izlaze iz zapisa".
Pogledaj vesti o: Kurs evra

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.