Azijske berze: Pad indeksa, evro na novom 11-godišnjem minimumu nakon pobede Syrize

Izvor: GdeInvestirati.com, 26.Jan.2015, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Pad indeksa, evro na novom 11-godišnjem minimumu nakon pobede Syrize

TOKYO - Na azijskim berzama indeksi su u ponedeljak pali, dok je kurs evra prvi put nakon 11 godina zaronio ispod 1,11 dolara, jer je ulagače zabrinula pobeda Syrize na grčkim parlamentarnim izborima, što bi moglo dovesti do sukoba između Atine i međunarodnih kreditora.

MSCI Asia Pacific Index izgubio je oko 0,3 posto. Japanski Nikkei 225 takođe je u minusu 0,3 posto.

Evro je potonuo na 1,1098 dolara što je njegov najniži nivo u >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << 11 godina. Dolar je od početka godine prema evru ojačao već 5 posto.

Očekuje se da će evropki indeksi otvoriti u minusu od oko 1 posto. Berze u južnom delu Evrope mogle bi stradati još teže, očekuju analitičari.

Sigurne luke bile su zato na meti investitora. Tako su 30-godišnje američke obveznice dostigle istorijski minimum od 2,336 posto, a 10-godišnji trezorski zapisi pali su 5 baznih bodova, na 1,759 posto.

Britanski premijer David Cameron upozorio je u nedelju da će rezultat parlamentarnih izbora u Grčkoj na kojima je pobedila radikalna levičarska stranka Syrize povećati ekonomsku nesigurnost u celoj Evropi, napominjući kako to znači da se Velika Britanija mora držati njegovog plana vlastite ekonomije.

Evropski partneri Atine napeto su iščekivali rezultate, zabrinuti zbog želje Syrize da ponovo pregovara o golemom grčkom dugu i dovede u pitanje programe štednje koje je nametnula Evropska unija.

Uspeh Syrize, ako se potvrdi, mogao bi dati krila drugim strankama radikalne levice u Evropi.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara,   Kurs evra

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.