Radoslav Zelenović o osobenosti festivala na Paliću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2011, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radoslav Zelenović o osobenosti festivala na Paliću

PALIĆ -

Direktor filmskog festivala na Paliću Radoslav Zelenović izjavio je danas Tanjugu da je taj festival, čije je 18. izdanje u toku, "osoben s obzirom da se na njemu prikazuju isključivo evropski filmovi", po konceptu usvojenom 2003. godine.

"Ovogodišnji, 18. festival je ostao u svojim gabaritima iz prošle godine, što znači oko 70 filmova iz 30-ak nacionalnih kinematografija, u desetak programa", precizirao je Zelenović.

Ono što ga razlikuje i čini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da Palićki festival "nije samo mesto na kojem se prikazuju filmovi, gde većina ima prvu i poslednju bioskopsku projekciju, jeste to što jako brine i o istoriji filma sa jedne strane i o savremenom trenutku za srpski film sa druge strane", rekao je Zelenović.

On je naveo primer tribine o dometima srpske kinematografije, koja je održana u okviru festivala, kao i kapitalno izdanje knjige "Lifka i Lifke" koje su o pioniru kinematografije na ovim prostorima Aleksandru Lifki objavili festival i Jugoslovenska kinoteka i to na srpskom i engleskom jeziku.

Rad na pomenutoj knjizi je "pokušaj da istoričari filma sagledaju šta je pravi doprinos Lifke i njegove porodice, ali od Italije, Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, pa sve do Bugarske", rekao je Zelenović.

"Mi ćemo knjigu poslati u sve kinoteke sveta. Dobićemo verovatno zanimljive povratne informacije i to može da bude dobar povod da se iduće godine napravi drugi deo knjige", najavio je Zelenović.

Sve to radimo u godini kada obeležavamo sto godina srpskog igranog filma (snimanja filma "Karađorđe" 1911) i sto godina kako je počeo da radi prvi stalni bioskop u Subotici koji je otvorio upravo Lifka, kazao je Zelenović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zelenović: Palić - poseban festival

Izvor: B92, 17.Jul.2011

Direktor filmskog festivala na Paliću Radoslav Zelenović izjavio je danas Tanjugu da je taj festival, čije je 18. izdanje u toku, "osoben s obzirom da se na njemu prikazuju isključivo evropski filmovi", po konceptu usvojenom 2003. godine..."Ovogodišnji, 18. festival je ostao u svojim gabaritima...

Nastavak na B92...

Najesen Zakon o kinematografiji

Izvor: Filmske.com, 18.Jul.2011, 09:08

Dugo očekivani Zakon o kinematografiji treba od septembra da uđe u skupštinsku proceduru, rečeno je danas za okruglim stolom "Dometi srpske kinematografije", koji je održan u okviru debatnog programa 18. Festivala evropskog filma na Paliću...Direktor festivala Radoslav Zelenović ukazao je na...

Nastavak na Filmske.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.