Otkrivanje spomen-ploče Skenderu Kulenoviću

Izvor: Glas javnosti, Beta, 02.Sep.2010, 07:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivanje spomen-ploče Skenderu Kulenoviću

BEOGRAD - Spomen-ploča pesniku Skenderu Kulenoviću (1910-1978) biće otkrivena sutra na zgradi u Vlajkovićevoj ulici 11 u Beogradu, u kojoj je književnik stanovao, najavljeno je danas iz Ministarstva kulture Srbije.

Skender Kulenović rođen je 2. septembra 1910. u Bosanskom Petrovcu.

U Travniku je završio Jezuitsku gimnaziju, a zatim je studirao pravo na Zagrebačkom univerzitetu.

Godine 1941. stupio je u prvi partizanski odred Bosanske krajine. U ratu je pisao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << poeme, uređivao listove "Bosanski udarnik", "Glas" i "Oslobođenje".

Odmah posle rata postao je direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu. Uređivao je "Pregled", "Književne novine" i "Novu misao".

Jedno vreme bio je dramaturg Narodnog pozorišta u Mostaru i urednik u beogradskoj "Prosveti".

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1965. godine, a za redovnog 1974. Umro je 25. januara 1978. u Beogradu.

Najvažnija dela su mu poema "Stojanka, majka Knežopoljka" (1945), komedije "Delidba", "Večera" i "A šta sad?" (1947), poema "Ševa" (1952), "Soneti" (1968), pripovetke "Divanhana" (1972), priče za decu "Gromovo đule" (1975) i roman "Ponornica" (1977).

Izradu spomen-ploče, povodom veka od rođenja Skendera Kulenovića, finansirali su Ministarstvo kulture Srbije i Opština Stari grad.

Spomen-ploču će u 11.00 otkriti ministar kulture Nebojša Bradić i akademik Matija Bećković, a svečanosti će prisustvovati i predstavnici Opštine Stari grad.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vremeplov (2.9.2010)

Izvor: RTS, 02.Sep.2010

Na današnji dan rođen književnik Skender Kulenović, umro aforističar, književnik i novinar Vladimir Bulatović- Vib, zvanično završen Drugi svetski rat, umro veliki pevač sevdalinki Safet Isović, emitovana prva domaća TV serija "Slučaj u tramvaju". ..1910.- Rođen Skender Kulenović, književnik...

Nastavak na RTS...

Spomen ploča Skenderu Kulenoviću

Izvor: Studio B, 02.Sep.2010

Ime pesnika Skendera Kulenovića povezujemo sa najsuptilnijim humanističkim porukama, a njegovo delo govori da nema ideologije koja nadilazi snagu pravog pesnika, rekao je ministar kulture Nebojša Bradić..."Nema te sile koja je ravna sili jezika: svaka ga ideologija i svaka povesna deonica priziva...

Nastavak na Studio B...

U čast Skenderu Kulenoviću

Izvor: RTS, 02.Sep.2010

Na stogodišnjicu rođenja Skendera Kulenovića, otkrivena spomen ploča na zgradi u Vlajkovićevoj 11, gde je slavni pisac živeo dve i po decenije. ..Spomen-ploča posvećena književniku Skenderu Kulenoviću (1910-1978), na stogodišnjicu njegovog rođenja, otkrivena je na zgradi u Vlajkovićevoj...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.