Izvor: Studio B, 02.Sep.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomen ploča Skenderu Kulenoviću

Ime pesnika Skendera Kulenovića povezujemo sa najsuptilnijim humanističkim porukama, a njegovo delo govori da nema ideologije koja nadilazi snagu pravog pesnika, rekao je ministar kulture Nebojša Bradić.

"Nema te sile koja je ravna sili jezika: svaka ga ideologija i svaka povesna deonica priziva a on opstaje nad svakom, beleži istoriju i pamti obrise dostignuća za potonja čitanja", naglasio je Bradić prilikom otkrivanja spomen ploče Skenderu Kulenoviću.

Akademik >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Matija Bećković je podsetio da je na svako pitanje ili komentar o svojoj poeziji Kulenović odgovorao uzrečicom "rodila majka".

"A za koga bi se moglo reći 'rodila majka' ako ne za Skendera Kulenovića, najrođenijeg sina srpskog jezika, pesnika najsrpskijeg antifašističkog krika, ne samo u Drugom svetskom ratu nego i sada", poručio je Bećković.

Spomen ploča Kulenoviću otkrivena je na zgradi u kojoj je živeo, u Vlajkovićevoj 11 u centru Beograda.

Otkrivanju spomen ploče, osim Bradića i Bećkovića, prisustvovali su i porodica Skendera Kulenovića i akademik Dobrica Ćosić.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.