Odlazak slavne Mire Stupice

Izvor: N1 televizija, 19.Avg.2016, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazak slavne Mire Stupice

Čuvena srpska glumica Mira Stupica premInula je u noći sa četvrtka na petak u Beogradu u 94. godini života. Glumila je na scenama u Šapcu i Nišu, u beogradskom Narodnom pozorištu i Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Mira Stupica je igrala sve, od Nastasje Filipovne, preko Petrunjele, do baronice Kasteli. Na velikom platnu debitovala je u ekranizaciji romana "Bakonja fra Brne", početkom pedesetih, dok je se mlađe generacije sećaju po ulozi Kristine u Otvorenim vratima, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ali i ulogama u filmovima "Parada" i "Sedam i po".

„Svaki čovek može da bude glumac, retko koji glumac može da bude umetnik, znate. A ona je nešto što bi trebalo da bude putokaz da bude obrazac ove naše umetnosti. Bila je takva jedna mudrica, bila je jedan dragoceni filozof, to je nešto što se ne rađa tako često“, kaže Voja Brajović.

Više puta je ponavljala da je vrhunac ostvarila u režijama Bojana Stupice. Dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete "Joakim Vujić", nagrada "Pavle Vuisić", festivala "Dani Zorana Radmilovića". A zahvaljujući njenoj ulozi Kike Bibić u Bukvaru, mnogi su se opismenili. Napisala je i knjigu - Šaka soli.

Poslednji put se u javnosti pojavila na dan Jugoslovenskog dramskog i izrazila želju da Teatar Bojan Stupica ponovo počne sa radom

„Ako je pokojni Branko Pleša neka vrsta kuma našeg modernog glumačkog izraza, onda je ona kuma. Zato je njena Madam Sen Žen bila toliko dugo na repertoaru, zato je 'Marija se bori s anđelima' imala toliki uspeh, jer je ona uspevala da ga učini pozorište mestom koje je više od života svojom pojavom, a da istovremeno bude jako prijemčiva i nekako prizemljena u direktnom kontaktu sa svojom publikom“, kaže reditelj Gorčin Stojanović.

Mira stupica će biti kremirana u utorak, u 13 časova.

Izvor: N1

Iza sebe je imala tri braka sa Mavidom Popovićem, Bojanom Stupicom i Cvijetinom Mijatovićem. Kako je govorila, period proveden sa Stupicom bio je i najplodonosniji u njenoj karijeri.

Napisala je i knjigu "Šaka soli", koja je imala nekoliko izdanja.

Imala je zdravstvenu krizu minulog proleća, kada se zbog moždanog udara lečila na Neurološkom odeljenju Urgentnog centra u Beogradu.

U javnosti se poslednji put pojavila u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Preminula Mira Stupica

Izvor: OkRadio.rs, 19.Avg.2016

Čuvena srpska glumica Mira Stupica premunula je u noći između četvrtka i petka u Beogradu u 94. godini života, javljaju "Večernje novosti". Pre samo dva dana diva našeg pozorišta proslavila je rođendan u krugu najbližih. Rođena je kao Miroslava Todorović 17. avgusta 1923. u Gnjilanu,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.