Kanski pobednik film Dipan: Neka druga Francuska

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanski pobednik film "Dipan": Neka druga Francuska

Prvo sam hteo da to bude rimejk Pekinpoovih „Pasa od slame”, ali sam promenio mišljenje, kaže reditelj „Dipana“ Žak Odijar.

Zlatna palma 68. Kanskog festivala dodeljena je imigrantskoj drami „Dipan” (Dheepan) francuskog veterana Žaka Odijara (63), autora koji je na Kroazeti već osvajao Gran pri 2009. (Prorok) i nagradu za scenario 1996. (Diskretni heroj).

„Dipan” je naturalistična, prkosna, emocijama nabijena priča o Dipanu (naturščik Jesutasan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Antonitasan), pripadniku tamilskih tigrova koji odlučuje da pobegne iz ratom opustošene Šri Lanke. Zaključivši da će imati više šanse da dobije azil u Francuskoj kao porodični čovek, on se udružuje sa dvoje stranaca, ženom Jalini (Kaliasvari Šrinivasan) i devojčicom Ilajal (Klodin Vinasitambi) i predstavlja ih kao svoju suprugu i ćerku. Odijar prikazuje prve korake u novom izbegličkom životu ovog trija pre nego što nasilje, koje su mislili da su ostavili za sobom, ne eksplodira u krvavom vrhuncu.

Autor kaže da je hteo da ponudi svež pogled na izmenjenu Francusku „očima drugačijih ljudi”, ali da je hteo da izbegne postkolonijalnu priču, pa se okrenuo Šri Lanki. Priznaje da je svesno zaobišao uobičajeni kasting i da je namerno snimio „francuski film na tamilskom”, sve vreme komunicirajući s glumcima preko prevodioca.

- Koliko god da volim francuske glumce, da je film bio sa njima, ne bih želeo da ga snimim - iskren je Odijar.

Stiže na Fest

Pobednik 68. Kanskog festivala „Dipan“ biće prikazan u Beogradu na Festu 2016. godine u distribuciji MegaCom Filma, koji je najavio u bioskopima iz kanske konkurencije i nagrađene filmove “The Assassin”, “Chronic”, “Carol”, “Mon Roi” i “The Measure of a Man”.

Tek kada je upoznao glavne glumce, napisao je konačnu verziju scenarija

- Prvo sam zamislio da to bude priča o osveti i svojevrsni rimejk klasika „Psi od slame”, ali sam s vremenom shvatio da je glavni pokretač ljubav - kazao je Odijar.

Većini filmskih kritičara u Kanu „Dipan” nije bio na užem spisku favorita, pa je možda zato njegovo proglašenje za pobednika propraćeno pojedinim povicima negodovanja u medijskoj sobi. Opšti utisak je da su Odijarovi raniji filmovi „Prorok” i „Rđa i kost” bili daleko kvalitetniji. Nakon dodele, neki su ipak spustili loptu, a najbolji komentar dao je Kameron Bejli, tamnoputi umetnički direktor Filmskog festivala u Torontu. On je tvitovao da je ten protagoniste možda odmogao kritičarima da prepoznaju briljantnost filma: „‚Dipan‘ me je najviše potresao u Kanu ali je druge ostavio ravnodušnim.“

Džoel Koen, jedan od predsednika žirija, rekao je da je žiri sastavljen od umetnika a ne od kritičara, stavivši do znanja da ga „razočaranost” sedme sile nimalo nije potresla.

Mira Banjac o Zvizdanu

Mira Banjac, koja je u Kanu prisustvovala svetskoj premijeri pobedničkog filma u programu “Izvestan pogled” - “Zvizdan” Dalibora Matanića, u kom igra, o tom ostvarenju kaže:

- Bila sam počastovana time što sam bila u Kanu i nisam bila previše iznenađena time što je film dobio nagradu jer je odličan. Film nose dvoje mladih glumaca, koji su izvanredni, i sretna sam što sam mogla da doprinesem zajedničkom uspehu filma - kaže Banjac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.