Panel diskusija o povećanju zapošljivosti mladih

Izvor: Kragujevac.rs, 21.Apr.2017, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panel diskusija o povećanju zapošljivosti mladih

“Mogu li lokalne zajednice oblikovati i uticati na svoje lokalno tržište rada“, bila je tema stručnog panela koji su danas u okviru Sajma obrazovanja, zapošljavanja, preduzetništva i inovacija u Kragujevcu, organizovali nosioci programa “Znanjem do posla“. Cilj ovog programa je pronalaženje modela kojim se kroz privatno-javno partnerstvo može uticati na inkluzivno smanjenje nezaposlenosti kod mladih i to kroz obuke na radnom mestu i programe karijernog vođenja i savetovanja, a finansiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << ga vlade Srbije i Švajcarske.

U okviru programa “Znanjem do posla“ početkom aprila bila je organizovana studijska poseta Savetodavnoj službi za obrazovanje i zanimanje ASK u kontonu Argau u Švajcarskoj, tako da je današnja panel diskusija bila prilika da učesnici putovanja među kojima je bio i Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi, prenesu zapažanja o funkcionisanju švajcarskog sistema obrazovanja i načinima karijernog vođenja i savetovanja mladih.

Tokom posete kantonu Argau, razgovarali smo sa direktorima kompanija koje zapošljavaju mlade u okviru programa dualnog obrazovanja, videli smo kako se mladi snalaze u poslovnoj sredini i razgovarali sa onima koji su bili na karijernom savetovanju i tako našli posao. Najzanimljivije bilo je to što su oni do sada promenili nekoliko poslova i što im njihovi mentori u kompanijama omogućavaju da istražuju i pronalaze sebe u poslovima koje vole, prenosi svoja impresije Stefan Nikezić. Podaci govore da dve trećine švajcaraca posle osnovnog ide na stručno obrazovanje, a 80% njih se posle srednje škole opredeljuje za dualno obrazovanje, tako da je stopa nezaposlenih u Švajcarskoj veoma niska.

Imajući u vidu da su karijerno savetovanje i vođenje kao i dualno obrazovanje još uvek novina kod nas, naš zadatak je da ova pozitivna iskustva implementiramo korak po korak, navodi Nikezić. Mi ćemo Lokalnom akcionom planu za mlade kao strateškom dokumentu, dodati deo koji se odnosi na karijerno savetovanje i vođenje, a potrudićemo se da ostvarimo saradnju sa privatnim preduzetničkim sektorom, kako bi mladi imali priliku da se oprobaju u kompanijama na poslovima za koje žele da konkurišu. Zalagaćemo se da se škole maksimalno uključe u čitav proces, kako bi se smanjila nezaposlenost i povećala stručna osposobljenost mladih ljudi koji bi imali prednost u odnosu na druge na tržištu rada, istakao je Nikezić.

Svoja profesionalna iskustva i prakse i zapažanja iz Švajcarske, učesnicima panela preneli su i Obrad Turković iz Nacionalne službe zapošljavanja u Kragujevcu i Marija Stojadinović direktorka Razvojnog Biznis Centra. Inače, Kragujevac je jedan od pet gradovca u kojima se realizuje program “Znanjem do posla“ i trajaće četiri godine.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.