Kragujevac i Južnomoravska regija proširuju saradnju

Izvor: Kragujevac.rs, 26.Sep.2016, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac i Južnomoravska regija proširuju saradnju

Delegacija Južnomoravske regije posetila je danas Kragujevac kako bi sa predstavnicima grada razmotrila mogućnosti za proširenje saradnje. Prijemu u zgradi Gradske uprave, koji je za goste organizovao Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika, prisustvovali su Minja Obradović član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, Nataša Pešić - Radosavljević načelnik Gradske uprave za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj i Nenad Popović direktor Regionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Kragujevac je svoje potencijale partnerima iz Južnomoravske regije predstavio promo filmom “Reci Kragujevac“ i izrazio spremnost da saradnju koja traje skoro 11 godina, produbi identifikacijom zajedničkih projekata.

Naša saradnja je jedan od najuspešnijih primera bilateralne saradnje - rekao je tom prilikom Nenad Popović koji je podsetio da je razvojna agencija nastala zahvaljujući partnerima iz Češke Republike koji su pomogli koncipiranje njenog funkcionisanja, prenoseći brojna iskustva i znanja. Nakon toga, u partnerstvu sa Južnomoravskom regijom realizovana su 63 projekta u oblasti zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja, kuture, privrede i razvoja industrijskih zona ukupne vrednosti četiri miliona evra.

Dogovorili smo se da saradnju nastavimo pre svega u oblasti kulture i turizma, zatim, razmenu učenika i studenata, ali i kroz zajedničke aplikacije za sredstva EU fondova - rekao je Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika. Pored toga, dogovoreno je i potpisivanje sporazuma o saradnji između dve regionalne razvojne agencije kao i ugovor o saradnji naših biznis inovacionih centara i saradnji između univerziteta.

Prema rečima Vladimira Gašpara direktora Agencije za regionalni razvoj Južnomoravske regije projekti međuregionalne saradnje omogućili bi ne samo zajednički nastup ka EU fondovima, nego i druge vidove saradnje kao što je  regeneracija braunfild investicija i razvoj komunalne infrastrukture. Naši prioriteti su razvoj inovacija, nauke i tehnike - istakao je Gašpar.

Inače, nakon prijema gosti iz Južnomoravske regije su u pratnji domaćina posetili Muzej “21. oktobar“ i položili vence kraj spomenika streljanim slovačkim vojnicima.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.