Obaveza uspostavljanja ZSO je na Prištini

Izvor: RTS, 08.Feb.2016, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Obaveza uspostavljanja ZSO je na Prištini"

Predstavnici Vlade Srbije i Srba sa Kosova složili su se da nema sumnje da će Zajednice srpskih opština biti formirana i da je obaveza uspostavljanja ZSO trenutno na Prištini.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je u Leposaviću da je ZSO ideja i cilj srpske politike za koji je pridobijena podrška međunarodne zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što je rezultiralo sporazumom kojim se Priština obavezala da omogući njeno formiranje.

"Više od šest meseci traje njihova opstrukcija, pokušaji da spreče njeno osnivanje. Međutim, s obzirom na to da je odnos snaga u svetu i uticaj međunarodne zajednice ovde na KiM veliki i izražen, nema sumnje da će do toga doći, samo je pitanje vremena", rekao je Đurić.
Đurić je dodao da zvanični Beograd mirno ne gleda i ne čeka da neko udeli političku milostinju već da se očekuje od Brisela, čitave međunarodne zajednice, da izvrši pritisak na Prištinu kako bi sprovela dogovorene sporazume.
U međuvremenu, mi radimo normalno i pripremamo u političkom smislu i svakom drugom smislu osnivanje ZSO, rekao je Đurić.
"Sada, nakon najnovijeg sastanka, dogovoreno je i da Upravljački tim za formiranje ZSO započne rad na izradi Statuta i možete očekivati da narednih dana to i formalno da započne", dodao je Đurić.
Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić rekao je novinarima da je Upravljački tim za formiranje ZSO maja prošle godine predao jednu verziju Statuta ZSO i da je međunarodna zajednica zaključila da je konačno vreme da se uredi okvir koji nedostaje kako bi statut bio bolje uređen i odrazio ono što je zamišljeno sporazumom.

"Vlada Srbije je 25. avgusta prošle godine potpisala sporazum o okvirima za uspostavljanje ZSO. Nacrt statuta se menja brzo u skladu sa usvojenim principima, međutim, obaveza uspostavljanja ZSO je trenutno na Prištini", istakao je Marić.
Kada je reč o upravljačkom timu, Marić navodi da su Vlada Republike Srbije i predstavnici Srba u kosovskim institucijama svoje obaveze ispunili.
"Mi smo tu da insistiramo da Priština ispuni svoj deo obaveza", dodao je Marić.
Marić je istakao da ne treba sumnjati i da je statut ZSO spreman u više verzija i da su koliko sutra spremni da statut ponovo spuste na sto, da o njemu razgovaraju i da potvrde da je on u skladu sa 15 principa koji su dogovoreni u Briselu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Obaveza uspostavljanja ZSO na Prištini

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2016, 11:40

09.02.2016. -..Predstavnici Vlade Srbije i Srba sa Kosova složili su se da nema sumnje da će Zajednice srpskih opština (ZSO) biti formirana i da je obaveza uspostavljanja ZSO trenutno na Prištini...Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u Leposaviću da je ZSO ideja i...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.