Turci veru primili od Arapa a kulturu i vrednosti od Vizantije

Izvor: KMnovine.com, 26.Okt.2016, 01:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turci veru primili od Arapa a kulturu i vrednosti od Vizantije

Turci veru primili od Arapa a kulturu i vrednosti od Vizantije Opšte je poznato koliko su stvari Turci preuzeli iz vizantijskog / rimskog kulturnog nasleđa - kupatila, jela, muzičke instrumente, tehniku...






Veru su primili od Arapa, a ono što vredi u njihovoj kulturi (skoro sve) su preuzeli od Vizantije.

Čak su i simboli na njihovoj zastavi - polumesec sa zvezdom, preuzeli iz vizantijske tradicije. Na ovim slikama možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << videti te simbole na vizantijskim artefaktima daleko pre dolaska Turaka u Malu Aziju:

1) levo je novčić antičkog Vizantiona kao kolonije grčkog polisa Megare sa polumesecom i zvezdom iz IV veka pre Hrista (na mestu Vizantiona kasnije iznikao Konstantinopolj)

2) u sredini je bakarni novčić iz perioda Aleksija I Komnina sa polumesecom i krstom iznad (XI vek)

3) desno je novčić iz perioda cara Teodora II Laskarisa sa polumesecom i krstom iznad (XIII vek)


Izvor: Istorija Vizantije

Preveo i pripremio:
Marko Pejković

Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2016 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.