Odbor za ljudska prava: Dijalog o Kosovu neophodan

Izvor: JUGpress.com, 19.Avg.2017, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor za ljudska prava: Dijalog o Kosovu neophodan

LESKOVAC

Povodom poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o budućnosti Kosova, Odbor za ljudska prava – Leskovac konstatuje da se jedino učešćem najznačajnijih društvenih i državnih činilaca u tom, preko potrebnom dijalogu, može doći do prihvatljivog rešenja koje bi bilo korisno za srpsku i albansku stranu, saopšteno je danas iz ovog Udruženja građana.

Odbor smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da je krajnje neodgovorno prema građanima Srbije ignorisati ovu inicijativu, ili se čak i nipodaštavajuće odnositi prema njoj.

“Mislimo da se neskrivenim uživanjem u problemima vrha vlasti ne deluje opoziciono, već se pokazuje nezrelost koja je građane Srbije dosad skupo koštala”, dodaje se u saopštenju.

“Članovi Odbora ovom prilikom podsećaju da je ova organizacija 1998. prva u Srbiji pokrenula dijalog sa albanskim kolegama i intelektualcima. Na dve sesije pod radnim nazivom “Kosovski problem – istine i zablude”, u Prištini i Leskovcu, otvoreno se govorilo o mogućim rešenjima kosovske krize, ali niko nije sledio primer Odbora, nameru da se razgovorom, makar i dugotrajnim, pruži šansa razumu. Vrlo brzo počelo je da govori oružje, što je imalo tragične, nesagledive i nepopravljive posledice.

Ne želimo da se to ponovi, reč je o životima koji treba da budu svetinja.

Kosovski problem je višedecenijski, opterećuje osiromašene građane Srbije i oni više ne mogu da podnose teret mitološke svesti i ispraznih parola o tome kako je Kosovo “srce Srbije”. Političari treba da, makar i na kratko, zamrnu svoju sujetu, da razgovaraju sa predsednikom Srbije o budućnosti Kosova, bez nekih prethodnih uslova.

Civilno društvo, koje za sada ćuti treba da se izjasni za učešće u razgovoru, jer se i od uglednih domaćih nevladinih, pre svega ekspertskih organizacija, očekuju sprovodivi predlozi i inicijative. Konstruktivnost i istinski doprinos kreiranju predloga za dijalog sa albanskom stranom, za nevladine organizacije je obaveza prema članstvu i građanima Srbije”, saopštio je Odbor za ljudska prava.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

NP ''Otadžbina'': Degutantno je da Rasim Ljajić iznosi stav o Kosovu i Metohiji

Izvor: KMnovine.com, 19.Avg.2017

Najava da bi Rasim Ljajić u okviru svoje stranke bio prvi među političarima koji bi izneo svoj stav o Kosovu u sklopu unutarsrpskog dijaloga deluje pomalo degutantno.....On sa svoje strane treba da bude probni balon, jer bi njegov predlog u stvari bio predlog Aleksandra Vučića koji treba da ispita...

Nastavak na KMnovine.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.