Dan srca: Svakih 15 minuta po jedna smrt!

Izvor: juGmedia, 29.Sep.2016, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan srca: Svakih 15 minuta po jedna smrt!

DANAS JE Svetski dan srca koji se ove godine obeležava pod sloganom „Jedan svet, jedan dom, jedno srce“. Od bolesti srca I krvnih sudova u Srbiji svakih 15 minuta umre po jedna osoba, što je poražavajuća situacija.

Srbija se po tome nalazi na trećem mesru u Evropi. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu pa stručnjaci apeluju na primarnu i sekundarnu prevenciju kojom se može značajno smanjiti učestalost infarkta miokarda i moždanog udara.

Cilj obeležavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Svetskog dana srca je povećanje nivoa svesti stanovništva o tome da se oboljevanje i umiranje od kardiovaskularnih bolesti može sprečiti uvođenjem zdravih stilova života i na taj način produžiti produktivne godine života radno aktivnog stanovništva, smanjiti troškovi lečenja i ekonomske posledice.

Svake godine u svetu od bolesti srca i krvnih sudova mozga umire 17,1 miliona ljudi, što stavlja ovaj uzrok smrti na vodeće mesto. Svetski dan srca je ustanovljen kako bi se povećalo znanje o rizicima i unapredile mere prevencij.

(kraj)

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Svetski dan srca: Institut Dedinje otvoren za hitne prijeme

Izvor: B92, 29.Sep.2016

Svaka druga osoba u Srbiji, umre od bolesti srca i krvnih sudova, a naša zemlja je vodeća u Evropi po smrtnosti usled kardiovaskularnih bolesti. Danas se u Srbiji, a i širom sveta obeležava Dan srca.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.