Resori drugačijeg „kroja”

Izvor: Politika, 24.Jul.2012, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Resori drugačijeg „kroja”

Neki su sada posve novi, drugi su formirani za poslove koji dosad nisu spajani, a retki su oni treći, „klasični”, kakve smo, zapravo, do sada viđali u ranijim ministarskim kabinetima

Nova vlada, sa Ivicom Dačićem na čelu, koja će ukupno imati 19 članova, a 17 ministarstava, po broju ljudi biće ista kao prva vlada Vojislava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Koštunice, formirana marta 2004. godine.

Takozvana druga Koštuničina vlada, izabrana maja 2007. imala je 25 članova, a 22 ministarstva. Odlazeća vlada, obrazovana jula 2008, koju predvodi Mirko Cvetković, bila je u trenutku svog formiranja najbrojnija, sa 27 članova kabineta, odnosno 24 ministarstva.

Nova vlada će za razliku od prve i druge Koštuničine vlade, koje su imale po jednog potpredsednika (Miroljuba Labusa i Božidara Đelića), imati prvog potpredsednika (Aleksandra Vučića) i potpredsednicu vlade (Suzanu Grubješić, zaduženu za evropske integracije). Vlada iz 2008. imala je, takođe, prvog potpredsednika (Dačića, koji je bio i ministar unutrašnjih poslova), ali i još tri potpredsednika (Božidara Đelića, koji je uz to bio i ministar za nauku i tehnološki razvoj, zatim, Mlađana Dinkića, koji je bio i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, kao i Jovana Krkobabića).

Kad je reč o o zaduženjima pojedinih ministarstava, poređenje između ove četiri vlade znatno je teže napraviti, jer je uglavnom reč o drugačijem „kroju” resora. Neki su sada posve novi, drugi su formirani za poslove koji dosad nisu spajani, a retki su oni treći „klasični”, kakve smo, zapravo, i do sada viđali u ranijim ministarskim kabinetima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova postoji u sve četiri vlade, pod istim nazivom.

Ministarstvo odbrane jedino nije bilo u vladi 2004. (jer je tada postojala SCG), a u ostalim je zastupljeno.

Isti slučaj je i sa Ministarstvom spoljnih poslova.

Novo ministarstvo pravde razlikovaće se od prethodno formiranih za ovu oblast po tome što mu je pridodata državna uprava. U prethodnim vladama pravda je bila u posebnom resoru, a postojao je i zaseban resor za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Novo ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nosi isti naziv kao ono koje je za te zadatke bilo obrazovano u Koštuničinoj prvoj vladi, kao i u Cvetkovićevoj vladi, dok je 2007. bilo sa „skraćenim” nazivom – ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine sasvim je novo. Pre osam godina, energetika je sa rudarstvom bila u istom resoru, tri godine potom kao samostalno ministarstvo, a pre četiri godine opet sa rudarstvom.

Ministarstvo kulture, informisanja i dijaspore u dolazećoj vladi je najraznolikije. U prethodnim vladama kultura je bila samostalna, a dijaspora i vere pod okriljem dva posebna resora.

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, takođe, biće specifično, kad je reč o dosadašnjoj praksi. Oblast „prirodni resursi” nije se pojavljivala u organizaciji vladinih resora, rudarstvo je bilo uz energetiku ili ga nije bilo, a prostorno planiranje se nalazilo, 2008. godine, zajedno sa životnom sredinom.

Ministarstvo omladine i sporta jedino je pod tim nazivom postojalo u Cvetkovićevoj vladi. U onoj koja joj je prethodila, bilo je ministarstvo sporta, u čijem nazivu nije bilo omladine.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja takođe se razlikuje od prethodnih. U ranijim vladama, prosveta je bila uz sport ili samostalna, dok je nauka išla sa zaštitom životne sredine (2004), bila samostalna (2007) ili uz tehnološki razvoj (2008).

Zdravlje spada u jednu od retkih oblasti koja je u svim vladama zastupljena sa svojim ministarstvom.

Ministarstvo rada i socijalne politike postojalo je i u prethodnim vladama, a 2004. ono se bavilo i zapošljavanjem.

Ministarstvo za unutrašnju i spoljnu trgovinu, telekomunikacije i informaciono društvo nema pandama.

U prvoj Koštuničinoj vladi trgovina je bila uz turizam i usluge, u drugoj Koštuničinoj vladi postojalo je zasebno ministarstvo za trgovinu, a u Cvetkovićevoj vladi uz trgovinu bile su samo usluge.

Ministarstvo građevine i urbanizma spada među raritete, budući da ga pod tim nazivom nije bilo u prethodnim kabinetima.

Za razliku od prethodnih vlada koje su imale posebna ministarstva za finansije, u novom kabinetu ta oblast će biti spojena sa privredom.

I Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave je drugačije. U prošlim vladama, lokalna samouprava se „družila” sa državnom upravom, a regionalnog razvoja nije bilo 2004, a 2007. i 2008. je bio uz ekonomiju.

B. Čpajak

objavljeno: 24.07.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.