Dačić na strateškom forumu na Bledu

Izvor: VOA, 02.Sep.2014, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić na strateškom forumu na Bledu

Uz ocenu da je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana suštinski uticala na unapređenje regionalne saradnje i doprinela rešavanju otvorenih pitanja dijalogom, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, govoreći na današnjem strateškom forumu na Bledu istakao da bi bilo korisno ako bi EU jače ekonomski podržavala zemlje Balkana tokom procesa pridruživanja.

Regionalna saradnja i aktivno učešće >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Srbije u regionalnim inicijativama pomogli su napredak u oblastima borbe protiv korupcije, reformi pravosuđa ili na planu unapređivanja ljudskih i manjinskih prava, ocenio je Dačić i dodao da je evropska perspektiva ključni faktor koji je omogućio uspeh dijaloga Beograda i Prištine.

Šef srpske diplomatje je ukazao da je potrebno da Unija pokaže adekvatnu fleksibilnost za specifičnosti Zapadnog Balkana i da razmotri mogućnost jače ekonomske i finansijske podrške regionu.

Takođe, Dačić je naveo da su ohrabrujuća uveravanja iz Hrvatske da nerešenim bilateralnim pitanjima neće blokirati niti uslovljavati susede na njihovom putu ka EU i da će Zagreb biti među najglasnijim pristalicama širenja Unije.

Šef diplomatije Srbije se na Bledu sastao sa slovenačkom premijerkom Alenkom Bratušek, kao i sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojtom Jiem, predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem i predsednikom Odbora za spoljnu politiku hrvatskog Sabora Miloradom Pupovcem.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.