Dačić: Ulaganje u jug Srbije znak da je država tamo prisutna

Izvor: Politika, 17.Sep.2012, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ulaganje u jug Srbije znak da je država tamo prisutna

Uskoro novi sastav Koordinacionog tela za jug Srbije

Prioritet Vlade Srbije narednih meseci biće otvaranje novih graničnih prelaza ka Makedoniji i razvoj južnih delova zemlje, rekao je premijer Ivica Dačić i najavio da će uskoro biti imenovan novi sastav Koordinacionog tela za jug Srbije.

On je novinarima u Preševu kazao da to do sada nije urađeno zbog, kako je naveo, „problema sa makedonske strane”.

„Prioritet je da to što pre uradimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se ne bi protumačilo kao da namerno ne želimo”, rekao je Dačić.

On je rekao i da je obeležavanje Dana granične policije organizovano u Preševu upravo da bi se videlo da je država prisutna i na jugu Srbije.„Ovih dana biće imenovan sastav novog Koordinacionog tela za jug Srbije o čemu sam razgovarao sa predstavnicima više zapadnih ambasada, sa Misijom OEBS-a i Rizom Halimijem koji je legitimni narodni predstavnik u Skupštini Srbije”, rekao je Dačić.

On je istakao da će uloga tog tela biti da brine o rešavanju „konkretnih problema”, ali i da uradi nešto na ekonomskom razvoju.„Njegova uloga je da podstakne razvoj, da rešimo probleme u vezi sa obrazovanjem i da budu otvorena vrata za što veće učešće pripadnika nacionalnih manjina u svim institucijama Srbije”, rekao je Dačić.

Premijer je najavio narednih nedelja sastanak sa predstavnicima pet okruga (Nišavski, Pirotski, Toplički, Jablanički i Pčinjski) u kojima se, kako je rekao, nalazi više od polovine najnerazvijenijih opština u Srbiji.„Cilj razgovora je da se što bolje organizujemo kako bismo pomogli jugu Srbije kroz zajednički nastup u evropskim fondovima i pred stranim investitorima. Zadužiću ljude iz vlade i određene privrednike da se bave razvojem ovog strateški veoma bitnog kraja, jer ako ostavimo ovaj deo Srbije bez stanovništva svaka politička izjava biće suvišna”, rekao je Dačić.

Upitan da komentariše primedbe koje je Srbija dobijala zbog velikog broja azilanata Dačić je potvrdio da je tih primedbi bilo, ali je dodao da poslednjih godina veliki broj azilanata dolazi u našu zemlju. „Mi smo možda jedina zemlja u koju ilegalni emigranti dolaze iz EU, odnosno iz Grčke. O tome smo razgovarali sa predstavnicima Evropske komisije kako bismo na granici prema Makedoniji i Mađarskoj postavili sistem elektronskog nadzora koji bi pomogao u otkrivanju ilegalnih emigranata”, rekao je Dačić.

----------------------------------------------

Nije SPS kočnica u borbi protiv kriminala

Premijer Srbije i lider SPS Ivica Dačić izjavio je da se protiv te stranke u medijima vodi kampanja i stvara slika da je ona kočnica u borbi protiv kriminala, te da on neće to dozvoliti.

Dačić je novinarima u Preševu rekao da onih koji krše zakon ima u svim strankama, ali da to nisu glavni predmeti u borbi protiv organizovanog kriminala.„Ne dam da se stvori slika da je SPS kočnica u borbi protiv kriminala, jer kako je to moguće kada sam ja na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova”, rekao je Dačić .

Upitan da precizira raniju izjavu da su mu sumnjive neke firme čiji su vlasnici ljudi iz vrha DS, Dačić je naveo:„Nisam baš ni sve javno rekao, jer moje je da radim, a ne da pričam i ne želim da polemišem o ovom ni sa Demokratskom strankom ni sa LDP-om ni drugim opozicionim partijama”, rekao je Dačić.

On je dodao da ga je lider LDP Čedomir Jovanović javno pohvalio da je jedini političar koji je govorio isto i pre i posle izbora.„Šta to znači? Da li to znači da neki drugi lažu? Nemam šta da krijem pred narodom, jer ako im se ne sviđa šta radim nemoj da glasaju za mene”, poručio je Dačić.

----------------------------------------------

Ko kaže da ova vlast svađa Srbiju s Evropom

Premijer Srbije Ivica Dačić demantovao je lidera Liberalnodemokratske partije Čedomira Jovanovića koji je izjavio da aktuelna vlast svađa Srbiju s Evropom, ali i njegovu tvrdnju da državni organi nisu raspravljali o rebalansu budžeta. ali i njegovu tvrdnju da aktuelna vlast svađa Srbiju s Evropom. .„Kako mi to svađamo nekoga sa Evropom? Pre nedelju dana sam bio u Briselu gde sam vodio izvanredne razgovore. Imamo izvanrednu komunikaciju i očigledno je da Čedomir Jovanović nije dobro obavešten”, kazao je Dačić.

O rebalansu budžeta, dodao je Dačić, raspravljali su Nacionalni savet za privredni oporavak, Socijalno-ekonomski savet, Nacionalni agrarni savet. „O tome smo imali sastanak i sa sindikatima, (Mlađan)Dinkić je imao sastanke i sa drugima, ne znam s kim je još trebalo da razgovaramo”, rekao je Dačić novinarima u Preševu.

objavljeno: 17.09.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dačić najavio novo Koordinaciono telo za jug Srbije

Izvor: Blic, 18.Sep.2012, 00:32

Prioritet Vlade Srbije narednih meseci biće otvaranje novih graničnih prelaza ka Makedoniji i razvoj južnih delova zemlje, rekao je danas premijer Ivica Dačić i najavio da će uskoro biti imenovan novi sastav Koordinacionog tela za jug Srbije...On je novinarima u Preševu kazao da to do sada nije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.