Dačić: Srbija ne sedi na dve stolice

Izvor: RTS, 01.Mar.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija ne sedi na dve stolice

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je u Beogradu da Srbija ne sedi na dve stolice već "na svojoj stolici", kada je reč o spoljnopolitičkoj orijentaciji naše zemlje.
"Mi ne sedimo na dve stolice, sedimo na svojoj stolici i ona je čvrsta. Uopšte nemamo nameru da sedimo na tuđoj stolici. Ne vidim bolji način vođenja spoljne politike u ovom trenutku. To je objektivan, iskren >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i pošten pristup svim problemima", rekao je Dačić na redovnoj konferenciji za medije u Ministarstvu spoljnih poslova.

Istakao je da "nikoga ništa nismo lagali" i da svi znaju da je Srbija prijatelj sa Rusijom i da neće glasati za sankcije protiv Rusije, ali i da "Rusija zna da mi idemo u Evropsku uniju", prenosi Tanjug.
Dačić je rekao da svi znaju da Srbija ima principe kada je reč o Ukrajini i drugim krizama, koje mora objektivno da sprovodi kao predsedavajući OEBS-a.
Šef srpske diplomatije naveo je da je pre nekoliko meseci u javnosti bilo mišljenja da će Srbija tokom predsedavanja OEBS-u biti pod neizdrživim pritiscima sa više strana, ali da Srbija ima svoj stav.
"Svi nas pritiskaju i svi imaju svoje interese, ali mi imamo svoj stav, koji se ceni. A šta je sada sa onima koji su govorili da Srbija neće moći da odgovori na to? Kako će sada da reaguju kada je 15 država članica Saveta bezbednosti UN pohvalno govorilo o srpskom predsedavanju?", upitao je Dačić.
Dačić je zaključio da pozicija Srbije jeste delikatna, ali da je umešnost politike upravo u tome da se uspešno deluje u okolnostima koje nisu lake i da je za to potrebna "umetnost diplomatije" da bi se pronašla najsigurnija staza između dve tačke.
Kao najvažniju aktivnost u prethodnom mesecu, Dačić je izdvojio posetu Sjedinjenim Američkim Državama, gde je prisustvovao sednici Saveta bezbednosi UN i sastao se s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.
Dačić je istakao da je svih 15 država članica Saveta bezbednosti UN podržalo prioritete predsedavanja Srbije OEBS-u, kao i da iz Ukrajine stižu prve dobre vesti.
"Najvažnije je da se produži mandat misije OEBS u Ukrajini koji ističe krajem marta. Mandat treba da bude produžen na 12 meseci, a ne na šest kao do sada", rekao je Dačić, koji je predsedavajući OEBS-a.
Naveo je da je "Normandijska četvorka", koju čine lideri Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine, poverila misiji OEBS-a u Ukrajini da kontroliše i verifikuje primenu sporazuma iz Minska, kojim je predviđen prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja.
"Ne odsustvujem sa sednica Vlade kada sam u zemlji"
Dačić je izjavio da prisustvuje svakoj sedmici Vlade kada je u zemlji, a da u inostranstvo putuje samo službeno.
"Ni sa jedne sednice nisam odsustvovao kada sam bio u zemlji, a o tome gde idem odlučuje Vlada", izjavio je ministar povodom komentara premijera Aleksandra Vučića na poslednjoj sednici Vlade da bi Dačić mogao "češće da dolazi".
Dačić je rekao da s Vučićem svakodnevno komunicira i da ga redovno obaveštava kuda i zašto putuje.
"Dok sam bio premijer najviše me je nerviralo kad neko ne dođe ili ode sa sednice Vlade", izjavio je Dačić.

Dodao je da u Ministarstvu spoljnih poslova ima samo jedan državni sekretar i da kada je i on u inostranstvu, niko drugi ne može da prisustvuje sednici, po poslovniku Vlade.
Dačić je tog dana, kada je održana pomenuta sednica, bio u Njujorku, a državna sekretarka Roksanda Ninčić je bila u Tirani na sastanku ministara spoljnih poslova jugoistočne Evrope.
Na pitanje novinara da li se slaže s izjavom Branka Ružića da su ministri iz redova SPS-a skrajnuti u javnosti zbog modela odnosa s javnošću koje vodi premijer Vučić, Dačić je ocenio da su ministri iz njegove stranke dosta prisutni.
"Sigurno da glavnu reč u Vladi ima premijer, nije lako da se svi ministri izbore za medijski prostor", rekao je Dačić.
Podrška Srbiji i iz SAD 
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je prilikom nedavnog susreta sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, potvrđena podrška SAD prema Srbiji kao zemlji koja predsedava OEBS-u, kao i da je bilo reči o Kerijevoj izjavi da je Srbija "na liniji vatre između Rusije i Zapada".
"Keri je rekao da je na raspolaganju kada je reč o političkim odlukama koje OEBS treba da donosi u narednom periodu i istakao zadovoljstvo što Srbija ima sve značajniju ulogu i važne rezultate koje smo postigli u regionalnoj saradnji, pozdravljajući rezultate postignute u dijalogu sa Prištinom u Briselu", rekao je Dačić.
Prema rečima srpskog ministra, on je skrenuo pažnju Keriju, povodom izjave da se "Srbija nalazi na liniji vatre između Rusije i Zapada" da se na Zapadu ponekad pojednostavljeno gleda na međunarodni položaj naše zemlje.
"Srbija nije isto što i neke druge zemlje bivšeg istočnog bloka, jer Jugoslavija tamo nikada nije bila. U Srbiji ne postoji nikava dilema da imamo dobre odnose sa Rusijom i imaćemo ih i dalje, ali naše strateško opredeljenje je članstvo u EU", naveo je Dačić.
Dačić je istakao da je "u nekim naslovima" stajalo da je rekao da Srbija ide u EU, a da Rusija nije naše strateško opredeljenje, što nije tačno.
"Nisam rekao ništa u tom smislu. Mi smo prijatelji sa Rusijom i to je jedan od prioriteta naše spoljne politike, ali naš strateški cilj u smislu našeg ukupnog kretanja je članstvo u EU", rekao je Dačić.
On je istakao da je rekao Keriju da Rusija povodom toga ne vrši pritisak na Srbiju, a Keri je, dodao je Dačić, objasnio da "nije ništa loše mislio, već je samo navodio zemlje koje bi se mogle naći pod tim pritiskom".
Dačić je rekao da je pozvao Kerija da u decembru dođe u Srbiju na ministarsku sednicu OEBS-a, a povodom "nekih napisa" da je pozvao u posetu i američkog predsednika Baraka Obamu, šef srpske diplomatije je podsetio da nije na funkciji koja mu dozvoljava da poziva u posetu šefove država.
U dogovoru sa premijerom, Dačić je odlučio i da smanji troškove u svom ministarstvu. Naše ambasade neće više organizovati večere za delegacije iz Srbije, a on će, kad god je to moguće, koristiti komercijalne letove, umesto državnog aviona.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić:Srbija ne sedi na dve stolice

Izvor: B92, 01.Mar.2015

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da u odnosima sa Rusijom i EU Srbija ne sedi na dve stolice i da ima svoj stav koji se ceni..."Ne sedimo na dve stolice, nego na svojoj i ona je čvrsta", izjavio je Dačić i dodao da ne vidi bolji način vođenja spoljne politike od "objektivnog,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.