Dačić: Srbija napadnuta, Hrvatska vodi trgovinski rat

Izvor: Press, 23.Sep.2015, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija napadnuta, Hrvatska vodi trgovinski rat

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, izjavio je danas da Hrvatska protiv Srbije vodi trgovinski rat i ekonomsku agresiju, ocenivši da je Srbija "napadnuta".
          "Ako žele sukobe, nema nikakvih problema", rekao je Dačić i naglasio da, ukoliko neko misli da Srbija neće da uvede >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << mere, da se ne igra sa Srbijom. "Imamo spremne mere, ali smo ih odložili", rekao je Dačić, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink i dodao "imamo sva prava da zaštitimo našu državu, našu ekonomiju". Ministar je dodao i da je Srbija suočena sa ultimatumom i da su zemlje "zbog ovoga ratovale u prošlosti", ali da Beograd ne želi bilo kakve sukobe. Srbija je odložila početak primene kontramera, što je naišlo na pozitivnu reakciju kod evropskih partnera, istakao je Dačić. Dačić je ocenio da Hrvatska nije izvukla pouke iz dosadašnjih problema, te da hrvatski premijer Zoran Milanović svojim izjavama nastavlja da provocira Srbiju, što ne doprinosi njihovom rešavanju. Milanović je, naime, rekao da Srbija neće uvesti nikakve mere protiv Hrvatske, jer bi to bile mere protiv EU, a Dačić kaže da je Hrvatska nasuprot Evrope suspendovala S SP i jednostrano uvela mere protiv Srbije, onemogućila Srbiji normalan saobraćaj, protok robe i kapitala i ljudi, što su osnovne tekovine EU i da je prekršila evropske konvencije. Sporazum o graničnim prelazima između Srbije i Hrvatske ne predviđa mogućnost zatvaranja bilo kog graničnog prelaza za saobraćaj, istakao je Dačić. "Mislio sam da će posle jučerašnjeg razgovora sa premijerom Vučićem, Hrvatska krenuti putem traženja određenog rešenja, ali ne vidim da su izvukli određene pouke iz svega toga", ocenio je Dačić. Ministar spoljnih poslova je najavio da će danas obaviti razgovore sa kolegama iz Rumunije, Bugarske i ostalih zemalja, koje želi da upozna o onome što se dešava. "Mi smo svima već rekli šta je Hrvatska prekršila, ali EU sa svojim mehanizmima očigledno ne pokazuje baš preveliku efikasnost u ovom momentima", ocenio je Dačić. Ministar spoljnih poslova je podsetio da je ovo nezabeležen slučaj od Drugog svetskog rata i da je jedino za vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije bila zatvorena granica. On je dodao da "smo svi žrtve unutrašnjih političkih prilika u Hrvatskoj", jer se pripremaju izbori u toj zemlji i da je za sve bolje da se dođe do rešenja, da ne dolazi do daljeg komplikovanja ove situacije. Na pitanje da li bi se Srbija saglasila da primi natrag izbeglice koje bi joj vratile evropske zemlje, ministar je odgovorio "apsolutno ne" i upitao "zašto bi mi bili žrtve apsolutne nesposobnosti EU".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi ambasador preneo podršku Finske evropskom putu Srbije

Izvor: Blic, 23.Sep.2015

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa novoimenovanim finskim ambasadorom u Beogradu Pertijem Ikonenom, koji je preneo podršku Finske evropskom putu Srbije i naglasio ulogu naše zemlje po pitanju unapređenja odnosa u regionu...Tokom razgovora je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.