Izvor: Politika, 28.Nov.2011, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakva EU nas očekuje posle krize?

U prvom koncentričnom krugu biće Nemačka i Francuska, u drugom države koje budu mogle (i htele) da ostanu u evrozoni, a u trećem ,,periferne države”

Paralelno sa krizom javnog duga, u Evropi se razvija dvostruka politička kriza, u kojoj su, prvo, međusobno suprostavljene elite država članica, a drugo,poreski obveznici u EU sa ,,evropskom” elitom. Politička kriza se uvek javlja paralelno sa ekonomskom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << budući da su ta dva polja neodvojivo povezana, ali njen dvostruki karakter u Evropi počinje da izaziva egzistencijalnu zabrinutost.

Kriza naravno ne znači kolaps, imajuću u vidu da su evropske nacije snažne i da je zajednička konstrukcija toliko složena da niko ne može sebi da priušti trošak njene razgradnje i da zasad ne postoji kredibilni alternativni model saradnje, ali ćemo u narednim godinama prisustovati stvaranju drugačijeg političkog pejzaža i odnosa snaga u Evropi.

Srbija bi trebalo pažljivo da prati ove događaje da bi se optimalno snašla u evropskoj zajednici kada konačno bude njen deo, ali i da bi dobro procenila dužinu procesa pristupanja, na koju će mnogo sudbonosnije uticati pomenuta kriza nego formalne odluke Evropskog saveta 9. decembra.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju „Politike” od 28. novembra

Nikola Jovanović

objavljeno: 27.11.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Obama će vršiti pritisak na evropske lidere

Izvor: Blic, 28.Nov.2011

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama vršiće tokom današnjeg susreta u Beloj kući pritisak na predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza i predsednika EU Hermana van Rompeja da se postigne konačno rešenje za dužničku krizu u evrozoni. ..U vreme kada Nemačka i Francuska pokušavaju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.