Nagrada za hrabrost u novinarstvu Brankici Stanković

Izvor: VOA, 23.Okt.2014, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada za hrabrost u novinarstvu Brankici Stanković

Novinarka Brankica Stanković, autorka emisije Televizije B92 Insajder, dobitnica je svetske Nagrade za hrabrost u novinarstvu, koja joj je dodeljena u Njujorku.

Nagradu dodeljuje Međunarodna ženska medijska fondacija i godišnje je dobiju samo tri novinarke iz celog sveta. Pomenuta fondacija postoji već 25 godina i bavi se jačanjem uloge žena u informativnim medijima širom sveta. Svake godine, nagrada za >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << hrabrost u novinarstvu se dodeljuje trima novinarkama, koje su se istakle izuzetnom hrabrošću i time što su podigle nivo izveštavanja radeći u opasnim i teškim uslovima, kao što su pritisci vlasti ili pretnje po ličnu sigurnost - a sve zarad otkrivanja istine.

Brankica Stanković je pred oko 600 zvanica iz američkog javnog života, na dodeli nagrade rekla da o sebi ne razmišlja kao o hrabroj ženi, već da je to stvar odluke i da posao treba ili raditi onako kako najbolje umeš, ili ga ne treba raditi uopšte. Pored Stanković, ovogodišnje dobitnice su Arva Dejmon, ratna reporterka CNN-a i urednica lista "Le Suveren" Solanž Lusiku Nsimir iz Demokratske Republike Kongo. Dosadašnje dobitnice su, između ostalih, ubijena ruska novinarka Ana Politkovskaja, kao i Kristijana Amanpur i Barbara Volters.

"Brankica Stanković je zaista izuzetan TV reporter po tome što zajedno sa svojim timom pravi emisiju Insajder koja izbliza posmatra upotrebu i zloupotrebu vlasti u Srbiji i razmatra vezu izmedju nasilja, novca i vlasti. To joj je donelo mnogo neprijatelja. U svojoj knjizi "Insajder - moja priča", iznela je da je bila meta plaćenog ubice koji je čak iznajmio stan u njenoj zgradi. Uprkos tim pretnjama, ona je nastavila sa radom, nije odustala a to je smisao nagrade za hrabrost u novinarstvu. Te žene nastavljaju da izveštavaju i mislim da je značaj ove nagrade za nju što je uzdiže na medjunarodnu scenu i pruža priliku da ispriča svoju priču ali i priču o Srbiji, da podeli činjenice koje je otkrila o svojoj zemlji i da zapadnom svetu ali i svetu uopšte pruži uvid u situaciju u svojoj zemlji i realnost o kojoj izveštava", navela je za naš program Ana Šiler, portparol Međunarodne ženske medijske fondacije.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.