„Zemunci“ Miškoviću moraju da vrate milione

Izvor: Blic, 29.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zemunci“ Miškoviću moraju da vrate milione

BEOGRAD - Pripadnici zemunskog klana Miloš i Aleksandar Simović osuđeni su juče u Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu na osam godina zatvora, dok je Vladimir Milisavljević Budala dobio sedam godina zbog učešća u otmici biznismena Miroslava Miškovića.

Sudsko veće kojem je predsedavao sudija Dušan Milenković presudom je odredilo da braća Simović i Milisavljević plate kompaniji „Delta holding" 211 miliona dinara, koje su dobili od otmice vlasnika te kompanije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ova trojica „zemunaca" su osuđeni i zbog otmice biznismena Dragoslava Vukovića, od koga su iznudili dva miliona maraka. Sud je sada odlučio da oni, zajedno sa Nenadom Opačićem koji je tipovao otmicu, oštećenom isplate 59 miliona dinara.

Vođa veterničkog klana Opačić je osuđen na tri godine zatvora, dok je Milan Jurišić, koji je u bekstvu, dobio dve godine robije.

Najblaže su kažnjeni Nikola Bajić i Dušan Krsmanović, koji će iza rešetaka provesti 18, odnosno 15 meseci.

Pored otmice Miškovića i Vukovića, optuženima se sudilo i za otmicu Milenka Aleksića i iznudu od građevinskog preduzimača Saše Pešića.

Kada je sudija Milenković pročitao presudu, ustao je Nikola Bajić, mahnuo rodbini koja je sedela u publici i zatražio da napusti suđenje. Nakon njega su to učinili i ostali optuženi koji su se nalazili u sudnici, Aleksandar Simović i Dušan Krsmanović. Opačić je nakon završetka iznošenja završnih reči zamolio sud da ga vrati u zatvor u Sremskoj Mitrovici jer ne želi da sasluša presudu, već će ga o njoj obavestiti supruga i branilac, tako da nije ni prisustvovao saopštavanju presude. Nakon što su optuženi napustili sudnicu, to je učinila i njihova rodbina, pa su obrazloženje presude saslušali samo advokati, novinari i sudski stražari.

Sudija Milenković je rekao da su za utvrđivanje istine o otmicama doprineli iskazi svedoka Miladina Suvajdžića, Dejana Milenkovića Bagzija i Saše Petrovića, ali i listinzi mobilnih telefona prema kojima je utvrđeno da su „zemunci" pregovarali o isplati novca.

Branilac braće Simović advokat Želimir Čabrilo rekao je novinarima nakon presude da sud nije tačno objasnio koliko je ko od optuženih dobio za svaku pojedinačnu otmicu, a kritikovao je i odluku suda da tokom celog postupka ne pozove kao svedoka Miroslava Miškovića, koji je bio žrtva otmice.

Mišković je otet 9. aprila 2001. na Novom Beogradu, kada su ga otmičari izveli iz službenog automobila i na silu ugurali u „audi A6". Odmah su mu preko očiju stavili široki selotejp, na ruke lisice, a na glavu navukli vunenu kapu. Otmičari su Miškovića držali u šahtu, a preko mobilnog telefona omogućili su mu kontakt sa zaposlenima u „Delti". Na kraju je otmičarima isplaćeno sedam miliona maraka za otkup, a Mišković je posle 18 sati pušten.

Suđenje za otmicu najpoznatijeg srpskog biznismena počelo je naredne godine, ali se vlasnik „Delta holdinga" nije pojavljivao na sudu sve do akcije „Sablja", kada je 4. aprila došao u sud i svedočio. Sudsko veće je tada ekspresno osudilo „zemunce" na višegodišnje kazne zatvora, ali je presuda kasnije poništena, pa je zakazano novo suđenje.

Suđenje je tokom prethodnih nekoliko meseci obeležio niz incidenata jer optuženi često nisu hteli da slušaju odluke sudskog veća. Nenad Opačić je 29. februara napravio incident kada mu sudija nije dozvolio da izađe iz sudnice, dok je njegov branilac Vladimir Horovic kažnjen sa 100.000 dinara zbog nepoštovanja suda. Samo mesec dana kasnije se ponovila slična situacija, pri čemu je najšokantnije da zatvorski stražari nisu reagovali na naređenje sudije da vrate Opačića na optuženičku klupu.

Suđenje je više puta odlagano, pošto je procenjeno da zgrada Četvrtog opštinskog suda na Novom Beogradu nije dovoljno bezbedna za dovođenje pripadnika zemunskog klana koji su optuženi. Sud je na kraju odlučio da se „zemuncima" sudi u Palati pravde, a konačnu tačku na presudu Četvrtog opštinskog suda, nakon žalbi da će Okružni sud u Beogradu.

Mišković nije došao

Izricanju presude nije prisustvao nijedan od otetih biznismena, kao ni građevinski preduzimač koga su „zemunci" reketirali. Miroslav Mišković, od koga su otmičari uzeli najviše novca, nijednom tokom sudskog procesa nije došao da prati suđenje.

Miloš Simović

osam godina zatvora

- Učešće u otmici Miškovića

Aleksandar Simović

osam godina zatvora

- Učešće u otmici Miškovića

Vladimir Milisavljević

sedam godina zatvora

- Učešće u otmici Miškovića

Nenad Opačić

tri godine zatvora

- Tipovao otmicu Dragoslava Vukovića

Milan Jurišić

dve godine zatvora

- Iznuda od Saše Pešića

Nikola Bajić

18 meseci zatvora

Iznuda od Saše Pešića

Dušan Krsmanović

15 meseci zatvora

- Iznuda od

Saše Pešića

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presuda za otmicu Miškovića

Izvor: B92, 29.Maj.2008

Braća Simović..Beograd -- Za otmicu vlasnika Delte Miroslava Miškovića 2001. godine pripadnici "zemunskog klana" Aleksandar i Miloš Simović osuđeni su na osam godina zatvora... Vladimir Milisavljević zvani Budala, koji je još uvek u bekstvu, osuđen je na sedam godina, Milan Jurišić na tri,...

Nastavak na B92...

Zemunci osuđeni na ukupno 30 godna i devet meseci

Izvor: Press, 29.Maj.2008

Sedmorica pripadnika "zemunskog klana" osuđena su danas na ukupno 30 godina i devet meseci zatvora zbog iznude i tri otmice, od kojih je najpoznatija otmica vlasnika kompanije "Delta" Milorada Miškovića..

Nastavak na Press...

"Zemunci" vraćaju 300 miliona

Izvor: Večernje novosti, 29.Maj.2008

Sedmorica "zemunaca" osuđena na 30 godina zatvora za tri otmice i iznudu. Braća Simović osuđeni na po osam, a Vladimir Milisavljević na sedam godina zatvora za otmice Miškovića, Vukovića i Aleksića

Nastavak na Večernje novosti...

I u zatvor i da vrate novac od otkupa

Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2008, 09:37

BEOGRAD - Sudsko veće Četvrtog opštinskog suda u Beogradu, kojem je predsedavao sudija Dušan Milenković, osudilo je juče Miloša Simovića i Aleksandra Simovića na po osam godina zatvora, a Vladimira Milisavljevića na sedam godina zbog učešća u otmicama Milorada Miškovića, vlasnika kompanije...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.