Slučaj Medikus: Euleks odbacio optužnicu za trgovinu ljudima

Izvor: Vesti-online.com, 04.Mar.2011, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj "Medikus": Euleks odbacio optužnicu za trgovinu ljudima

Pretpretresni sudija Euleksa potvrdio je danas optužnicu protiv četiri osobe povezane sa slučajem "Medikus", privatnom klinikom koja se bavila ilegalnim presađivanjem ljudskih organa u Prištini, ali je odbacio optužnicu u vezi sa tačkom optužnice za trgovinu ljudima i organizovani kriminal. Optužnica je podignuta protiv Ljuftija Dervišija, Dritona Jiljte, Sokolja Hajdinija i Iljira Recaja zbog nezakonitog obavljanja medicinske delatnosti i zloupotrebe službenog položaja ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ovlašćenja.

Tužilaštvo je najavilo žalbu na odluku o odbacivanju optužbe za trgovinu ljudima i organizovani kriminal.

Optužnica je delimično vraćena tužiocu da bi naveo neke činjenične detalje u vezi sa druga dva okrivljena lica i u pogledu dodatne tačke optužnice za protivpravno upražnjavanje medicinske delatnosti, navodi se u saopštenju.

Slučaj "Medikus" su pokrenuli kosovski i UNMIK-ovi policajci novembra 2008. godine, a izvršni službenici policije Euleksa nastavili su istragu pod nadzorom Specijalnog tužilaštva Kosova. Euleks je u dva navrata prošle godine podigao optužnice u tom slučaju.

Među okrivljenima je više lekara i jedna osoba koja je ranija radila u Ministarstvu zdravlja Kosova, a "donatori" i primaoci organa bili su različitih nacionalnosti.

Turske pravosudne vlasti su prošlog meseca najpre uhapsile, a potom pustile na slobodu doktora Jusufa Sonmeza, koji je radio u "Medikusu" a tereti se za umešanost u trgovinu ljudskim organima na Kosovu.

Nakon ispitivanja kod sudije Rešata Uruga u Istanbulu, hirurg Sonmez, koga mediji nazivaju "doktor Frankenštajn" i "doktor-strvinar", odbacio je sve optužbe.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eulex pokreće proces za aferu Medicus

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Mar.2011

Euleks je danas donio odluku da se protiv četiri lica može pokrenuti proces prema optužbama za trgovinu ljudskim organima na Kosovu. "Optužnica je potvrđena protiv Luftija Dervišija, Dritona Džilte, Sokola Hajdinija i Ilira Rečaja prema optužbama za nelegalno vršenje medicinskih aktivnosti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Euleks: Optužnica za četiri osobe zbog Medikusa

Izvor: Večernje novosti, 04.Mar.2011

Optužnica je podignuta protiv Ljuftija Dervišija, Dritona Jiljte, Sokolja Hajdinija i Iljira Recaja zbog nezakonitog obavljanja medicinske delatnosti i zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja

Nastavak na Večernje novosti...

Optužnice u slučaju klinike Medikus bez trgovine organima

Izvor: EMportal, 04.Mar.2011

Euleksov pretpretresni sudija potvrdio je danas optužnicu protiv četiri osobe povezane sa slučajem prištinske klinike Medikus, ali je odbacio tačku koja se odnosi na organizovani kriminal i trgovinu ljudima.

Nastavak na EMportal...

Optužnice u slučaju Medikus bez trgovine organima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2011

PRIŠTINA -..Euleksov pretpretresni sudija potvrdio je danas optužnicu protiv četiri osobe povezane sa slučajem prištinske klinike Medikus, ali je odbacio tačku koja se odnosi na organizovani kriminal i trgovinu ljudima...U toj privatnoj klinici su, kako se sumnja ilegalno presađivani ljudski organi...Optužnica...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.